Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2009 08:41 - Да се омъжиш за Юда
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 3163 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 14.07.2009 09:09


Да се омъжиш за Юда

От Мег Уилсън

Трейси, която е доста привлекателна брюнетка, седи в хола на Сю и говори за разочарованието си, а от очите й капят сълзи. Сю е нейната най-добра приятелка от колежа и двете са споделяли всичките си радости и скърби през годините.

 „Мислех, че съм постъпила правилно – хлипа Трейси. – Срещах се само с християни, които желаят да се задомят. Запознах се с господин Подходящ и изчакахме до сватбата, за да стигнем до физическа близост. Струваше ми се, че е благочестив мъж.” И тогава настъпил сривът.

 „Не бяхме направили и две години брак, когато той ми изневери. После открих, че гледа порнография по интернет и че е правил това още от юношеските си години. Чувствам се така, сякаш съм се омъжила за предател. Колко пъти се е случвало да се прибере у дома и да ме целуне подобно на Юда, след като е бил с другата или е гледал безброй нечестиви снимки. Родителите ми ме предупреждаваха да не бързаме прекалено много със сватбата. Дори ти се опита да ми го кажеш.

 Сю се занимава със студентките в своята църква и докато слуша историята на Трейси, през ума й минава един скорошен разговор с момиче от групата. Британи започнала да говори единствено за своя господин Подходящ.

 „Той е толкова добър християнин – повтаряла Британи. – Харесва ми да го наблюдавам как свири на китара в църквата. Страшно ми се иска да се омъжа за него.”

 Като има предвид разказаното от Трейси, на следващото младежко събиране Сю решава да зададе няколко въпроса на Британи. Разговорът им протича горе-долу по следния начин:

 - От колко време познаваш Джеф? – пита Сю.

 - Цели два месеца.

- Кое те кара да мислиш, че е добър християнин?

- Харесва му да участва в богослуженията и да ходи на църква.

- Намираш ли в него поне един недостатък?

Тук Британи се обърква.

- Не съм забелязала някакъв недостатък. Той е това, за което съм се молила.

- А какво е мнението ти за семейството му? Разбираш ли се тях?

- О, почти не ги виждаме. Просто ни харесва да сме само двамата заедно. Защо задаваш толкова много въпроси, Сю?

Сю спира за момент, преди да отговори.

 - Хубаво е, че си намерила един специален човек, но сега е времето наистина да опознаеш Джеф и семейството му. Ако се омъжиш, знаеш, че получаваш всички тях в пакет. Няма да имаш само Джеф, но и свекърва и свекър. Да не говорим пък за братята и сестрите му и другите членове на семейството.

- Никога не съм мислила за това – признава си Британи.

- А какво ще правиш, когато настъпи първото голямо изпитание – отново пита Сю.

- Какво изпитание?

- Британи, всеки един от вас ще предаде другия в даден момент. Всички ученици на Исус, които са го обичали, всъщност са го предали след Голгота.

Британи поглежда към Сю доста озадачено.

- Наистина не съм се замисляла много за тази връзка. Всичко е в сферата на чувствата и мечтите. Благодаря ти, че си откровена с мене. Ще трябва да си отворя очите и да задам някои въпроси.

Сю решила да провери какво мислят и другите момичета за бъдещите си съпрузи. Колко млади жени подобно на Британи започват да се срещат с някого с идеалистична представа за брака? Търсенето на „господин Подходящ” се превръща в търсене на „господин Идеал”. Романтичните представи идват от филмите, розовите романи и дори от приказките – всички те са художествена измислица! Жените християнки често добавят идеала Исус към романтичните си представи, като забравят, че той е бил единственият съвършен Мъж и че не е възможно да го намерят до брачния олтар, облечен в костюм под наем.

Много млади жени си представят бъдещия съпруг, принца, като нова и подобрена версия на бащата – разбира се, ако са имали добри отношения със своите бащи. Ако отношенията са били лоши или деструктивни, тогава си избират „принц”, за когото смятат, че е пълна противоположност на бащата.

 Като има предвид този обичаен подход за намиране на „господин Подходящ”, Сю представя друга важна тема пред групата. Решава да започне с въпрос. „Как избрахте вашия университет?”

 Емили, едно от най-мълчаливите момичета, бързо отговаря. „Родителите ми са спестявали пари за университета още раждането ми. Не е ставало въпрос дали ще се запиша, а кога ще го направя. Проучвах различните университети месеци наред. След това посетих заедно с родителите ми някои от тези, на които се бях спряла, за да проверим какви са условията на живот в кампуса.”

 Останалите момичета разказват за подобни планове. Всички са направили внимателно проучване на различните университети. Повечето дори са посетили няколко от тях. Решили са да се предпазят от грешки. Разказаното от тях е в пълен контраст с думите им за намирането на „господин Подходящ”.

 Сю решава да свърже няколко теми за дискутиране с момичетата през следващите няколко седмици. След като проучва с какви трудности трябва да се справят мъжете християни, вече има идея накъде да насочи дискусиите. Статистиките за младежите, които гледат порнография чупят всякакви рекорди. Очевидно е, че употребата на наркотици и безразборните сексуални връзки сред младежите са във възходяща линия… списъкът с потенциалните капани е доста дълъг. Запитава се също дали младите жени знаят как да поставят граници, да проявяват достойнство, да забелязват сигналите за опасност и да задават трудни въпроси, преди да тръгнат към брачния олтар, облечени в булчинска рокля.

 Сю се опитва да посочи опасностите пред своята група, без да създава страх. Напомня им, че трябва да оставят Бог да направлява посоката на живота им и да не забравят, че „наистина няма праведен човек на земята, който да прави добро и да не греши” (Екл. 7:20). По-разумно би било да позволят на Христос да им намери брачен партньор, защото Той би избрал най-добрия. Дори в здравите бракове има изпитания, тъй като сме грешни хора, живеещи в грешен свят – свят, изпълнен с предателства.

 Затова важният въпрос е не „как да избягна брака с Юда”, а „как една сломена личност да се ожени за друга сломена личност и двамата да останат заедно въпреки своята греховност”.

 Целта е да се преобразим от Юда на Петър и да бъдем възстановени от Исусовата десница. Петър предаде Исус също като Юда, но покаяното му сърце потърси промяна. Той никога не забрави какво е направил.. Само когато са честни със себе си и един към друг, съпругът и съпругата могат да станат по-силни. Дългосрочната цел в живота им трябва да е как да отразяват Христос все повече и повече с всеки изминал ден. Само ако Бог е в центъра на живота им, бракът може да преодолее препятствията по пътя. „”Тройното въже не се къса бързо” (Екл. 4:12).

 След известно време Сю се обадила на приятелката си Трейси, за да разбере какво става с нея. Гласът й звучал по-уверено. „Радвам се, че двамата със съпруга ми ходим на консултации. Наистина съжалява и желае да се справи с проблемите си. Аз обаче не се самозалъгвам за бъдещето. Решила съм да уповавам на Господа и на ръководството Му ден след ден.

 „Няма как да сгрешиш, ако разчиташ на Божия глас”, добавила Сю.

 Трейси отговорила: „Трябваше да проявя желание да извърша моята част в процеса на помирение. Христос ми показа как съм насърчавала съпруга ми да върши нередни неща, като съм се правила, че не забелязвам сигналите за опасност и не съм поставяла определени граници. Съветникът ми помогна да разбера, че толкова много съм искала мечтата ми да се сбъдне, че съм пренебрегнала истината, която е стояла пред мене. Не бързам да хвърлям камъни по съпруга ми.

 Когато затворила телефона, Сю разбрала, че усеща много по-голяма увереност в гласа на Трейси. Останала удивена от Божия начин на действие. Решила следващата седмица дискусията в групата да е на тема „Мечти и реалност”.

 ----------------------------------------------------------------

Мег Уилсън изнася беседи и библейски уроци пред женски групи и конференции. Тя е един от основателите на църковната служба „Наранени сърца”, чиято цел е да предлага утеха и надежда на жени, чиито съпрузи са попаднали в примката на сексуалната зависимост.

 

 




Тагове:   брак,   библия,


Гласувай:
0



1. eien - Въпросите към девойката за бъдещия жених, са доста наивни и са от второстепенно значение
14.07.2009 08:49
Ако има водителство, и се оставим в ръцете на Бога, той е избрал най-доброто за нас. Следваме ли обаче Неговата воля и път в Истината. Ето това е важният въпрос. Другото... е по човешки...и предлага само утеха, както сте написали. Бог обаче не иска да сме с утежнени сърца и скръбни. Това е погрешно вменяване от страна на попове и пастори. Той ни иска усмихнати, сърдечни, щастливи, като Му благодарим за това. Само толкова. Останалото е за Мег Уилсън и други, които, уви, даже изкарват пари от беседи и уроци. Слушала съм ги понякога. Вярвайте ми. Не помагат.
цитирай
2. maranatha - Така е
14.07.2009 15:54
Много трудно е някой да дава съвети и да прави оценки по брачните въпроси. Не може обаче да се отрече, че ако се следват библейските принципи и човек се остави на Божието ръководство, разбитите семейства ще бъдат много по-малко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 581070
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930