Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2009 22:55 - Конспирациите - толкова много вяра, толкова малко факти
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 3936 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 09.02.2010 19:19


Конспирациите

Толкова много вяра, толкова малко факти

От Рейндер Бруинсма 

 

Музеят би трябвало да е безопасно място, но и там има изключения. Преди няколко месеца петгодишно момче бе нападнато от педофил в тоалетната на холандски музей. Само след няколко минути детето разказало на родителите си и охраната на музея била вдигната по тревога. Повикали и полицията, която решила да затвори вратите на музея. Всичките 2500 посетители били помолени да съобщят своите имена и телефонни номера, преди да бъдат пуснати да излязат. Новината се появи във всички вестници, както и в интернет страницата на един от най-сензационните ежедневници. За мое удивление, забелязах, че за кратко време повече от 150 читатели са оставили своите коментари в уебсайта. Не съм голям почитател на този вестник, нито на неговия уебсайт, но за мене беше любопитно да разбера защо толкова много хора са реагирали и затова продължих да чета.  

Значителна част от реакциите бяха напълно логични оплаквания, че в днешно време човек не е в безопасност никъде, дори когато отива с децата си в музей. Някои хвалеха полицаите, че поне веднъж са реагирали бързо и ефикасно! Голям процент от реакциите обаче бяха в съвсем различна насока. Няколко читатели смятаха, че всичко е някакво полицейско мероприятие, което е провалило неделния следобед на няколко хиляди посетители. Други коментираха, че това е типична стратегия на властите (и ние тепърва ще ставаме свидетели на подобни начинания!): по този начин имали повод да събира лична информация за гражданите. А кой знае какво ще направят властите със събраната информация! Един от пишещите дори спомена за методите на нацистите. Сред тези, които не само бяха прочели новината, но и коментарите към нея, имаше неколцина напълно съгласни с идеята, че всичко конспирация на държавно ниво.  

Защо толкова много хора приемат с ентусиазъм конспиративните теории? Защо са толкова всезнаещи в областта на политиката и религията? В моята страна имахме нещастието да бъдем посетени от лектор, който пътува по целия свят и проповядва за различни събития, които ще доведат до края на света. Неговият метод прилича на този, който се използва от писателя Дан Браун. Рецептата е проста: Вземате няколко неоспорими факти, прибавяте голям брой неизвестни факти, които са взети от неясни източници и не подлежат на проверка и в най-добрия случай са само частично верни, после забърквате цялата тази каша и получавате силна смес, даваща храна на жадния за сензации потребител. За да подсили привлекателността на крайния продукт, лекторът уверява публиката, че официалната църква със своите икуменически стремления, пренебрегва провъзгласяването на подобни скъпоценни истини. В такъв случай не било чудно, че църквата е инфилтрирана от същите тъмни сили, върху които той насочва своя прожектор!  

Рецептата е толкова успешна, колкото и опасна. Крайният резултат е страх. Тя поляризира църквите. Подхранва подозрение към църковните водачи. Създава предразсъдъци в умовете на мнозина около нас, които решават, че християнството е равносилно на сектантска пропаганда. Най-страшното от всичко е, че потокът от безотговорни твърдения и спекулации замъглява добрата вест на евангелието в резултат на нездравия ламтеж за сензации.  Вестта на блажената надежда [за второто идване на Христос] не бива да се свързва с теории за тайни религиозни общества и очевидно всемогъщи масони. Най-великото знамения за края на света не е разпространяването на Ню Ейдж или създаването на Нов световен ред, а мощното проповядване пред всеки народ и племе и на всеки език на вестта за Христовото скорошно идване.   

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

РейндерБруинсма е пенсиониран църковен администратор, който живее в Холандия, и е координатор на издателската работа в своята църква.




Тагове:   библия,   масони,


Гласувай:
2



1. анонимен - За съжаление всичко не е толкова просто
11.10.2009 08:04
Проповядването на Божието слово и благовестието за Исус Христос е много важно нещо, но след като един човек повярва въпросът е какво става с него понататък. Така има различни църкви и култове, които въвеждат много хора във фалшиви учения. Отправната точка би трябвало да е четенето и познаването на Божието слово, което за съжаление повечето от известните проповедници просто предъвкват от развити теории. Така могат да бъдат чути проповеди веднъж правилни, друг път с отклонения. Аз лично от малък съм вярващ, но живеейки в католическа страна важен момент в живота ми беше, когато започнах да ходя на католическа църква (най-често посещавах една католеческа катедрала в която бе проповядвал Били Греъм), въпреки че съм ходил по католическите катедрали няколко години не си спомням нито една проповед, след това започнах да чета Библията и нещата започнаха да се подреждат. Четейки Стария завет стигнах до заповедите на Моисей и започнах да се старая да спазвам съботата (добре, че бях попаднал на протестантски превод на Библията, че католиците са променили превода и 4-тата заповед я няма), но не всеки има този шанс. Има много умишлено преведени по икуменичен начин билейски издания, като NIV (New International Version) и др. Християнството след 4 век се е видоизменило и с протестанството някои неща са започнали да се пооправят, но по-късно също са навлезли различни заблуди. Две от добрите неща са, откритието за Константиновата официална замяна със закон на съботата с неделята през 321 г. и кръщението със Светия Дух и произтичащите дарби на Духа, но рядко има комбинация християни да приемат и двете заедно. Ернест
цитирай
2. maranatha - Конспирациите са удобен, но неверен отговор
11.10.2009 18:33
Дори да има някакви конспирации някъде по света, Библията мълчи по този въпрос. Авторът на статията е прав, като казва, че конспирациите не са сред знаменията на времето. Би било добре да насочим вниманието си към природните феномени, възхода на "звяра" и всесветското проповядване на евангелието, а не към недоказуеми и сензационни теории.
цитирай
3. jdeel - Добро начало, напълно противор...
08.02.2010 03:40
Добро начало, напълно противоречив край, Рейндер!
цитирай
4. maranatha - jdeel
09.02.2010 19:23
Рейндер докосва една доста деликатна тема. В последно време конспиративните теории се множат и християните започват да се занимават с неща, които са меко казано, нехристиянски. Нека вярващите оставят конспиративните теории на Алекс Джоунс и на разни политици от ранга на Волен Сидеров, а те да се занимават с това, за което са призвани - разпространяване на евангелието по цял свят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579878
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031