Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2010 17:19 - А СЛЕД СМЪРТТА???
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 4176 Коментари: 3 Гласове:
0



А след смъртта?

Сблъсъкът със смъртта подтиква Кенет Уейд да размисли какво се случва с хората, след като умрат.

Сепнах се в съня си. Шофьорът бе натиснал спирачките рязко. Хора и багаж в тежко натоварения ни пикап политнаха напред. Времето като че ли започна да минава на забавен кадър. Пикапът ни обаче съвсем не забавяше скоростта си – поне не толкова бързо, колкото трябваше.

Залепен за предната седалка на старата тойота заедно с още двама души, с които пътувахме по тъмния път в Централен Тайланд, аз се изправих лице в лице с вечността. Дори сега, няколко години по-късно, сцената все още минава през ума ми, все едно, че се е случила преди пет минути.

Господин Лон, професор в малък колеж на два часа път от Бангкок, ме бе посрещнал на летището през нощта, за да ме отведе в своето училище, където трябваше да изнеса поредица от лекции за семинар. Двамата с него и един студент се качихме на таксито пикап – аз бях отляво на шофьора (в Тайланд движението е отляво). Още шест студенти се бяха наблъскали между багажа в задната част.

Малко след полунощ товарен камион, който излизаше от паркинг от лявата ни страна, навлезе в нашата лента. Студентът, който шофираше, натисна рязко спирачките и гумите на пикапа започнаха да свистят. Животът ми не мина пред очите ми – бях прекалено зает да преценявам височината на камиона пред мене и да изчислявам къде ще се блъснем.

По-бързо и от суперкомпютър успях да изчисля, че главата ми ще бъде отсечена. Невроните в тялото ми настръхнаха, адреналинът се изля в кръвта ми и аз се наклоних силно надясно, като почти положих глава в скута на господин Лон.

В следващия миг всичко приключи. Плъзнахме се по камиона, като се разминахме на милиметри, а шофьорът ни, придобил опит през годините на кормуване из хаоса на тайландските пътища, успя да се задържи на пътното платно, без да се блъсне в някоя от насрещните коли.

Но какво щеше да се случи, ако изчисленията ми бяха точни? Какво щеше да стане, ако вечността не само ме бе погледнала в лицето, но ме бе отнесла със себе си? Къде щях да съм сега?

Да видиш последната част на живота

Може би ще ни е от полза, ако от време на време си задаваме големия въпрос: какво се случва след този живот? Почти всички философи и религиозни водачи са се е чувствали задължени да отговори на въпроса за голямото „после”. Общо взето, те са стигнали до три отговора: първо, духът на живота угасва и никога повече не се появява; второ, продължава да живее в някаква друга форма; трето, очаква възкресението. Съществуват голям брой разновидности, но тези три теми са единствените възможности.

Платон вярвал в някаква форма на прераждането. Повечето негови гръцки съвременници смятали, че след смъртта душата се преселва в тъмния подземен свят, наречен Хадес.

Буда, чиято философия проникнала в Тайланд и в голяма част от Ориента, се отдал на аскетичното търсене на отговора. Накрая, след шестседмично медитиране под ябълково дръвче открил решението, което го удовлетворило. Вярата му в прераждането се съчетала с наблюдението, че животът е безкраен цикъл от страдания. Това го подтикнало да заключи, че най-доброто, към което можем да се стремим, е угасването на свещичката на живота. Той учел последователите си, че трябва да преодоляват желанията, за да не се налага да се връщат отново и да страдат допълнително в бъдещите си форми на живот.

Често съм се чудил дали тази философия е породила начина на шофиране на хората в Тайланд. Когато кара по тесните селски пътища при смрачаване, човек често трябва да заобикаля групи селскостопански работници, които вървят по пътя след края на работния ден. Велосипедисти в черни дрехи, без никакви светлоотразители, бавно въртят педалите в средата на шосето и сякаш предизвикват шофьорите да ги отпратят към следващия им живот!

В годините след Първата световна война общоприетите възгледи в Западния свят се промениха от твърдото убеждение, че духът се връща при Бога и очаква възкресението на тялото при второто идване на Исус, към отчаяното съмнение, че въобще има живот след гроба. Сега, като реакция на безнадеждността на втория възглед, много жители на Запада предпочитат да вярват в прераждането.

Както обикновено се смята, учението за прераждането приема, че хората минават през безкраен цикъл от нови раждания, които постепенно ни водят до по-висша форма на живот, докато се учим от грешките си в миналия живот и правим всичко по силите си да ги избягваме.

Проблемът е, че единственият начин да открием какви уроци сме научили от грешките си, е да се върнем в миналия си живот – доста съмнителна нова мода в света на популярната психология, при която не много образовани „терапевти” хипнотизират хората и правят опити да върнат спомените им към дните, преди още да са се родили. Мнозина от върналите се в предишен живот откриват, че са били, например, Клеопатра или някакви близки помощници на Исус Христос.

Последиците от вярата в прераждането не са по-различни на Запад, отколкото на Изток. Човешкият живот се обезценява, защото всяка отделна личност е просто една от многото изяви на някакъв вечен рециклиращ се дух. 

От Един, Който знае

Възгледите ни за живота след смъртта не бива обаче да се основават на пропагандата на съперничещи си модели. Трябва да потърсим истината – доказателства от Един, Който наистина знае какво се случва след това.

Исус не само говори за възкресението. Той го демонстрира.

Първо, историята с починалия син на вдовицата от Наин. Исус спира погребалната процесия и превръща плача в радост, когато възкресява момчето (Лука 7:11-15).

Следва Лазар – този, когото Исус изважда от гробницата четири дни след смъртта му (Йоан 11:1-44).

Най-убедително от всички е собственото възкресение на Исус. Три дена след като е провъзгласен за мъртъв от римските легионери, които са Го разпънали, Исус напуска гроба чрез собствената Си сила (Матей 28:5, 6).

Тъй като Исус възкръсва, можем да сме сигурни, че има живот след гроба за всички, които Го приемат за Спасител. Когато се върнем към живот, няма да сме само някакви леко подобрени модели на старото ни естество, които ще могат да минат през още хиляди години на грешки. Не! Когато възкръснем, ще бъдем съвършени и с Божията благодат – направени по Негов образ.

Откъде да знаем, че Исус се е върнал към живот? След възкресението Си Той се явява на стотици хора, включително на фарисея Савел, който жестоко преследвал християните (1Коринтяни 15:3-8). Срещата на Савел с Исус преобръща живота му. Известен след преобразяването си с гръцкото име Павел, той става водещият християнски мисионер и рискува живота си, за да провъзгласи из Римската империя добрата вест за Божията благодат, която прави възкресението възможно за всички вярващи в Исус.

Кога вярващите ще бъдат върнати към живот? Сам Исус обяснява: „Иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа Му и ще излязат: онези, които са вършили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане” (Йоан 5:28, 29). Марта, сестра на Лазар, изразява надеждата си по отношение на починалия й брат: Зная, че ще възкръсне при възкресението В последния ден” (Йоан 11:24).

Библията посочва съвсем ясно, че възкресението ще бъде осъществено в бъдеще, при второто идване на Христос, когато тези, които са Го приели за Спасител, ще бъдат грабнати, за да се присъединят към Него в небесните облаци. Както починалите, така и живите вярващи ще Го посрещнат в един и същ ден. Също в бъдещето е денят, когато тези, които са умрели в бунт против Бога, ще се изправят пред последствията на собствения си избор. 

Влияние върху живота ни

Онова, в което вярваме по отношение на живота след смъртта, несъмнено влияе на живота ни преди смъртта. След като западният възглед за живота след смъртта губи почва, самият човешки живот се обезценява. Колко обичайна стана новината за някой обикновен човек, който внезапно натоварва цял арсенал оръжия в колата си и тръгва да си оправя сметките, като убива колкото се може повече непознати, след което използва последния куршум за себе си.

Тези самоубийци вероятно не сядат да помислят за постъпките си. Ако вярваха, че всяко човешко същество има вечна стойност и ако бяха убедени, че има възкресение и съд след смъртта, щяха да намерят далеч по-мирни начини за уталожване на гнева си. Щяха да знаят, че куршумът, който изстрелват в себе си, не ги освобождава от последиците.

Преди известно време починал възрастен човек на инвалидна количка, който живеел в старчески дом. Той прекарвал дните си, като обикалял из сградата на количката си и ругаел персонала. След като докторът обявил смъртта му, санитарите трябвало да сложат тялото на носилка и да изчакат идването на погребалния агент. Вдигнали го от инвалидната количка, но точно в този момент старецът поел дъх, отворил очи и попитал какво става!

Когато разбрал, че е на път за собственото си погребение, сякаш електрически ток преминал през него. Това преживяване напълно променило възгледа му за живота. През следващите няколко дни карал инвалидната си количка напред-назад и се извинявал на всички, които бил нагрубил. Правел всичко по силите си да облекчава живота им.

Възгледът ни за онова, което предстои след смъртта, може да промени начина ни живот сега.

През онази нощ в Тайланд погледнах смъртта право в очите. Да, мисълта за смъртта ме изплаши. Но мисълта за онова, което предстои след смъртта, ме радва. Тъй като Исус ни е говорил за възкресението – и нещо повече, възкресил е други, а самият Той е възкръснал – няма защо да се страхуваме от това, което предстои.




Тагове:   библия,


Гласувай:
0



1. eien - БРАВО!
28.02.2010 09:30
Така е!
цитирай
2. maranatha - За смисъла
01.03.2010 18:37
Всеки човек би трябвало да може да си отговори на три въпроса: Откъде идва, защо живее и какво ще стане с него след смъртта? Ако няма отговор, не се различава по нищо от животните. Ако има погрешен отговор, това би могло не само да му попречи да води нормален и смислен живот в този свят, но и да загуби следващия.
цитирай
3. eien - Животът след тленната ни смърт
02.04.2010 14:29
Тоива е важното. Дано го заслужим с обичта си към Бога и ближния.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579868
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031