Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2010 09:19 - Какво говори книгата Откровение за Армагедон
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 9540 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 09.06.2010 00:04


Мнозина днес са чули за битката при Армагедон. Да проучим какво говори Библията по този въпрос.

Какво говори книгата Откровение за Армагедон

Прахът още не се бе утаил от операция „Пустинна буря” – войната на Америка против Саддам Хюсеин след иракската инвазия в Кувейт, когато получих реклама за книга, предсказваща, че това е началото на края. Предстояла битката при Армагедон. Авторът описваше съвсем образно как Русия се надига в подкрепа на арабите, а Съединените щати подкрепят Израел. Последната битка на земята била само въпрос на време! Уверяваше читателите, че битката ще се разрази в долината Мегидо в Израел.

Думата „Армагедон” произлиза от две еврейски думи: „хар”, което означава "планина", и „Мегидо”, т.е. „Планината Мегидо”. Проблемът е, че не съществува планина Мегидо нито в Близкия Изток, нито където и да е по света. Има обаче долина Мегидо в Израел, което е близо да хълма Кармил, където пророк Илия се изправил пред жреците на Ваал преди около 3000 години.

В наше време много хора вярват, че Армагедон ще се разрази между две групи народи на земята. Това бе възгледът и на автора на книгата, но дали е верен?

Откъде започва всичко

Преди хиляди години един мощен ангел на име Луцифер – сега наричан Сатана – въстава против Бога и бива получава мощна подкрепа от част от небесните ангели. Сатана и последователите му са изгонени от небето и хвърлени на земята (Откр. 12:9), а борбата им против Бога продължава на нашата планета до наши дни.

Армагедон ще е просто окончателната битка в този конфликт. В момента войната като че ли не изглежда съвсем реална. Можем да обменяме мисли за нея по същия неангажиран начин, по който бихме разговаряли за римското завладяване на Гърция преди 2000 години. Конфликтът между Рим и Гърция е вече история и никой няма да изживява ужаса на тази война. От друга страна, Армагедон е бъдеще и в скоро време ще бъде нещо съвсем реално!

Ето един от най-важните текстове в Откровение, който ще ни помогне да си изясним какво всъщност е Армагедон. „Тогава змеят се разяри против жената и отиде да воюва против останалите от нейното потомство” (Откровение 12:17).

Змеят е символ на Сатана – дяволът. Жената и нейното потомство символизират онези, „които пазят Божиите заповеди и свидетелството за Исус” (ст. 17). Става въпрос за война между Сатана и Божия народ. Разбира се, Сатана не напада лично Божия народ в тази война. Той го атакува чрез своите наместници на земята, най-вече земните политически и религиозни сили, противопоставящи се на Бога и на Неговата истина. Йоан ни запознава с една от тях в следващата глава от книгата Откровение.

Апостолът описва тази сила като могъщ звяр, който излиза от морето: „И видях звяр, който излизаше от морето и имаше десет рога и седем глави; и на роговете му десет корони, а на главите му богохулни имена” (Откровение 13:1). След това заявява, че хората по целия свят ще последват звяра. Те ще питат: „Кой е като този звяр и кой може да воюва против него?” (ст. 4). Звярът е непобедим… или може би само така изглежда?

В Откровение се казва, че на звяра „му бе позволено да воюва против светиите” (ст. 7). Причината да воюва против вярващите от Божия народ е това, че те му се противопоставят. Дори са готови да платят висока цена за съпротивата си. Книгата Откровение продължава с твърдението, че звярът ще надвие светиите. Божият народ сякаш е обречен!

Но преди да направим подобно заключение, нека проучим какво друго е записано в Откровение във връзка с тази война.

Война с червения звяр

Следващото споменаване на войната е в Откровение 17 гл. В тази глава са описани световните събития непосредствено преди Второто идване на Христос. Описанието започва с обрисуване на блудница, яздеща върху червен звяр, който има седем глави и седем рога – също като звяра от 13 гл. Както ще видим, той също атакува Божия народ.

В Откровение се казва, че десетте рога на звяра символизират десет царе, „които още не са получили царска власт, но за един час получават власт като царе заедно със звяра” (17:12). Думата „царе” означава „държавни глави”, което в наше време включва президенти и министър председатели. Тези царе са представители на народите, над които владеят. Тъй като в съвременни свят съществуват много повече от десет народи, вероятно това означава, че десетте царе са представители на всички народи по света във времето на последния конфликт. Откровение заявява, че „те са единомислени и предават на звяра своята сила и власт” (17:13).

Забележете нещо много важно: Според Откровение тези царе – народите по света – „ще воюват против Агнеца” (ст. 14). „Агнецът е символ на Исус Христос. Звярът и всички народи по света ще се присъединят към дявола и ще застанат на една страна, докато Исус ще бъде от другата страна. Тъй като спрямо описания момент от Откровение второто идване на Христос все още предстои в бъдещето, тяхната атака няма да е лично против Него. Те ще атакуват в лицето на Неговите светии.

Обречен ли е Божият народ? Ни най-малко! Стих 14 потвърждава, че „Агнецът ще ги победи [земните народи], защото е Господ на господарите и Цар на царете” (ст. 14).

Как приключва войната?

Победата на Христос над бунтовните земни политически и религиозни сили е описана в Откровение 19 гл. Посочено е, че Исус Христос се включва лично в битката. Стих 11: „След това видях небето отворено и ето, бял кон, и Онзи, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен и съди и воюва с правда.” Яздещият е самият Исус.

Откровение продължава с думите, че „небесните войски, облечени в бял и чист висон, Го следваха на бели коне” (ст. 14). Изразът „небесните войски” вероятно се отнася до небесните ангели от 12:7-9. От друга страна, Йоан вижда, „звяра и земните царе, и войските им, събрани да воюват против Яздещия на коня и против Неговото войнство” (19:19).

Това е битката при Армагедон, която е символично описание на второто идване на Христос. Удивителното в описанието от Откровение е, че когато Христос се завърне на нашата планета, световните лидери и техните армии ще се опитат да Го победят. В съвременния свят най-вероятният начин това да стане е да насочат ядрените си бойни глави против Него в опит да Му попречат да слезе на планетата.

Христос няма да бъде победен. В Откровение е записано, че „звярът бе уловен, а с него и лъжепророкът те двамата бяха хвърлени живи в огненото езеро, което гори с жупел” (ст. 20). Преди малко прочетохме въпроса от Откровение 13:4: „Кой е като този звяр и кой може да воюва против него?” Глава 19 отговаря на въпроса: Исус, яздещият на белия кон, може да воюва против звяра и да го разгроми!

Армагедон е битка между Христос и народа Му от една страна, и Сатана и неговите сили, от друга страна. През цялата земна история е изглеждало, че Сатана и неговите хора имат превъзходство. Това е причината в Откровение 13:7 да бъде записано, че звярът побеждава светиите. Събитията се променят по време на последната битка в тази вековна война, която Откровение нарича битката при Армагедон. Тогава самият Исус ще влезе в битката и земните сили на злото ще бъдат обречени.

Какво е значението за нас?

Лесно е да предположим, че битката при Армагедон няма нищо общо с теб или с мен. Както обаче видяхме, Армаедон е последната битка в една война, която се води откакто нашата планета съществува. Тя не е просто война за контрол над земята. Става въпрос за контрол над твоя и моя ум! Както Сатана, така и Исус се опитват да ни спечелят на своя страна. От хиляди години Сатана се опитва отчаяно да принуждава хората да се присъединят към него. Той използва най-вече земните политически сили, за да се опитва да ни принуди да му се предадем.

Исус никога не постъпва по този начин. Хората, които застават на Негова страна, го правят по силата на свободната си воля, без да са подложени на никакъв натиск.

Големият въпрос е към кого ще се присъединим в този конфликт. Ще бъде прекалено късно да вземем решение, когато се стигне до Армагедон. Онези, които ще бъдат на страната на победителя в последната битка на земята, са хората, които още сега решават да са на страната на победителя. Исус ни кани да направим този избор още днес.

На чия страна решаваш да бъдеш по време на битката при Армагедон?




Тагове:   библия,   Армагедон,


Гласувай:
11



1. vandela007 - Здравей!
31.07.2010 21:00
Ти...да не си редактор във в. "Християнска мисъл?"
цитирай
2. maranatha - Не!
11.09.2010 20:05
Не съм редактор в никакъв вестник. Просто имам достъп до някои статии.
цитирай
3. maranatha - Така е
17.09.2010 21:46
Книгата откровение не може да бъде разбрана, ако не бъде разглеждана паралелно с Даниил. Голям брой теолози твърдят, че всяка една фраза и символ от Откровение са заети от Стария завет. Съществуват три метода на тълкуване на библейските пророчества - претеристки, футуристичен и исторически. Всички протестанти без изключение са използвали историческия метод, но за голяма съжаление в днешно време от протестантската теология не е останало почти нищо.
Ето тези две теми показват в какво са вярвали всички протестанти без изключние и какво се е случило:
http://thelastnews.net/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=51&Itemid=60&lang=bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 581064
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930