Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 21:38 - 2012 г. – наистина ли идва краят?
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 9927 Коментари: 9 Гласове:
9

Последна промяна: 09.02.2011 06:11


 

Мнозина очакват глобален катаклизъм през 2012 г. Трябва ли да се безпокоим? Ед Дикерсън разглежда темата в светлината на Библията и християнската есхатология.

image

Календарът на маите свършва през декември 2012 г. по време на зимното слънцестоене. Той започва да отброява времето пет века преди пирамидите, т.е. 1500 години преди изхода на евреите. Средата му е приблизително в годината, когато Даниил прекарва една нощ в рова на лъвовете. Минали са две хилядолетия след раждането на Христос, но календарът продължава да отброява. Сега обаче според този календар настъпва краят на световния цикъл.

Сигурно се чудите какво значение има това за нас. Нали маите отдавна са изчезнали? Макар че цивилизацията на маите изчезва дълго преди първото пътуване на Колумб, маите като народ все още съществуват в Централна Америка. Открих този факт лично преди няколко години, докато се пазарях с индианка за цената на няколко вълнени шапки на пазара в Чичикастернанго, Гватемала. Докато водехме спор, започнах да разбирам, че нейният испански не превъзхожда моя, който се състои от няколко думи. После разбрах, че говори на езика кичй, един от оцелелите диалекти на маите, които все още се срещат в планините на Централна Америка.

След няколко седмици разгледах огромните комплекси от сгради на маите в град Копан, Хондурас. Не е възможно човек да не се възхити от постиженията на този народ, който е живял преди толкова много столетия. Тогава разбрах, че мнозина вярват в пророческата дарба на маите. Величествените здания, включително храмове, приличаха на изработени от хора каменни планини, подравнени според движението на слънцето. Имаше и „игрална зала” с каменен кръг, в който победите и загубите решавали кой да бъдат принесен в жертва на боговете и кой да остане жив. Видях и стелите – правоъгълни колони, по-високи от човешки ръст, с вдълбани в тях образи на велики лидери и числа от календара.

Навсякъде по тях има издълбани дати. Маите като че ли били обзети от мания за времето.  

Какво знаем?

Цивилизацията на маите се появила около 500 години пр.Хр. и векове наред била доминираща в Мезоамерика. Но почти всичко, което знаем за тях, е открито едва през миналия век.

Маите създавали архиви върху кора от дървета, която сгъвали във формата на акордеон. Големите им градове били изоставени и цивилизацията им - изместена от тази на ацтеките още преди идването на испанците. За съжаление повечето им книги били унищожени от Кортес и свещениците, които придружавали испанските завоеватели през 1519 г. Днес са известни само четири книги на маите. Повечето им писмени паметници са запазени във вид на каменни плочи, разпилени из джунглите на Мезоамерика. Едва през 20-и век изследователи от компанията „Ригли”, търсещи растителен материал за дъвки, попаднали на обрасли с буйна растителност останки от цивилизацията на маите.

Тъй като нямали информация за съдържанието на книгите, археолозите трябвало да пресъздадат историята и културата на маите единствено въз основа на каменните надписи в руините. Много от плочите били изтрити от времето и природата. Било необходимо много време, за да се съберат различни надписи, да бъдат разчетени и така да се получи картина на древната им култура.  

Маите и времето

Маите гледали на времето като на вечно променяща се река, но не от вода, а от енергия, която тече по-бързо или по-бавно, в нея се вливат различни потоци, завихрят се въртопи и по време на нейния бяг се създава музика. Седмиците им, състоящи се от 13 дни, били наричани „тонове”. За маите датите посочвали както определен момент от времето, така и „енергиен подпис” на вселената във всеки миг от хода на времето.

Били така възхитени от потока на времето, че изобретили най-малко 17 календара, като повечето от тях са по-точни дори от днешния Грегориански календар. Тъй като гледали на времето като на река от енергия, маите смятали календарите си за пророчески и описващи енергийното състояние на миналото, настоящето и бъдещето.

Свещеният календар на маите, наречен „Цолкин”, се състоял от 26 000-годишни цикли на Плеядите, раздробени на периоди от 260 дни.

260-дневният Цолкин използвал 13 „тона” и 20 „грифа”, които отговаряли на различни неща от реалния свят. Децата били назовавани според тона и грифа на своето рождение, например „1 Маймуна” или „12 Буря”. Маите вярвали, че раждането е денят, в който човек „стъпва в реката на времето” и така се определя кой е той и какво е отношението му към вселената.

Този свещен календар все още се използва в заклинания на традиционните маи от Юкатан, Гватемала, Белиз и Хондурас. 

Дългосрочният календар

Календарът, който сега предизвиква толкова голям интерес, е дългосрочният календар на маите. Двадесет дни от този календар са равни на един уинал – еквивалентът на месеца. Осемнадесет уинала са равни на един тун – гражданската година от 360 дни. Двадесет години са един катун, а 20 катуна са равни на един бактун. След 13 баткуна – период от 5200 години – броенето започва отначало. При превъртането на брояча, според възгледите на маите, нивото на енергия се променя и това води до промяна на света. Макар че тоновете и грифовете се повтарят, маите вярвали, че при всеки нов цикъл идва по-голяма енергия.

Дългосрочният календар започва циклите си, първия си бактун, в 3114 г.пр.Хр, след което енергията започнала да се усилва. Според вярванията на маите в края на тринадесетия бактун, цикълът на настоящата история на света ще приключи и освобождаването на насъбралата се енергия ще се състои в дните около 21 декември 2012 г. 

Какво означава всичко това?

Със сигурност сте чули за 2012 г., за която са предсказани катаклизми и апокалиптични събития, които ще ускорят края на света. Написани са огромен брой книги, а Холивуд създаде научнофантастичния филм „2012”. В него са обрисувани неописуеми бедствия от световен мащаб. И всичко това се основава на Дългосрочния календар на маите. 

Какво пише в Библията?

Каква е връзката на майския календар с библейските пророчества за края? Всъщност, има доста съвпадения. В старозаветната книга на пророк Йоил се използват образи, които маите лесно биха разпознали. Там се говори за чудеса на небето и на земята - кръв и огън и стълбове дим.” „Слънцето ще се обърне в тъмнина и луната в кръв (Йоил 2:30, 31).

Исус заявява, че при края на света ще има големи земетресения и на разни места - глад и епидемии; ще има и ужаси, и големи знамения от небето… знамения в слънцето, в луната и в звездите (Лука 21:25).

Не всички свръхестествени знамения идват от Бога. Апостол Павел предупреждава солунците, че делото на Сатана ще бъде съпроводено с всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса(2Солунци 2:9). В Апокалипсиса е описан лъжепророк, който получава силата да извършва големи знамения, дотам че направи и огън да слиза от небето на земята пред хората…”, за да мами земните жители (Откровение 13:13, 14).

Ще се случи ли всичко това преди края на Дългосрочния календар на маите? Кой не би искал да узнае? Дванадесетте ученици задават съвсем директен въпрос на Исус: Кажи ни кога ще бъде това. И какъв ще бъде белегът на Твоето пришествие и за свършека на света? (Матей 24:3). В отговор Исус ги предупреждава: Пазете се да не ви заблуди някой (ст. 4). След като описва поредица събития от времето преди края, Исус заявява: „Когато видите всичко това, да знаете, че Той е близо при вратата” (ст. 33). Много библейски изследователи са единодушни, че живеем във времето, описано от Исус, и че идването Му наистина е предстоящо.

Но какво да кажем за датата 21 декември 2012 г.? Исус ни е предупредил: А за онзи ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец” (ст. 36). „Затова бдете – продължава Исус, - защото не знаете в кой ден ще дойде вашият Господ… Затова бъдете и вие готови, защото в час, който не мислите, Човешкият Син идва (ст. 42, 44).

Забележете, че Исус заявява, че нито хората, нито небесните ангели знаят кога ще се завърне. След като дори ангелите не знаят времето, как биха могли да го разберат древните свещеници на маите и астролозите им, които изобретили Дългосрочния календар? Този календар с точните си изчисления на позицията на небесните тела за период от повече от 5000 години е забележително човешко постижение. В него обаче няма нищо пророческо. Маите притежавали големи познания по математика, но Бог „изброява множеството на звездите, нарича ги всички по име” (Псалм 147:4). Маите може да са наблюдавали Плеядите и да са основали календара си на техните движения, но Бог „прави Мечката, Орион и Плеядите, и скритите пространства на юг” (Йов 9:9). 

Ще има ли край за познатия ни свят? Със сигурност! Ще свърши ли на 21 декември 2012 г., както мнозина вярват въз основа на Дългосрочния календар? Не! Бог е Този, Който е поставил планетите и звезди в техните орбити. Той определя техните движения, а не те – Неговите. Библията е много ясна по този въпрос: Знаем, че до идването Му има още твърде малко време и ще дойде Този, който има да дойде, и няма да се забави (Евр. 10:37).






Гласувай:
9



1. estirbg - Да, но повечето хора не четат и не изучават Библията -
10.02.2011 21:47
Вярват в легендите и прогнозите на измрели човешки раси и общества (може би по-точно унищожени от Бог народи, поради упоритите си прегрешения. И наистина е така, маите са били заличени от земята поради тяхното отвратително идолопоклонство и принасяне на човешки жертви, включително и деца!). Точно този пропуск в библейската ни култура ще бъде използван от Луцифер. Ако си забелязал тук, в блога, респективно навсякъде в духовното пространство, непрекъснато се внушава на хората съвсем близък "квантов преход" (виж писанията и диктовките на Маслов, пропагандирани от нашия съблогър minchomin). Този "квантов преход" го връзват с крайната дата на календара на маите 21 дек.2012. Т.е. тази дата напълно е възможно да бъде използвана от Сатана, за да се появи и да излъже хората - ще обяви, че краят на мъките на земята са приключили и че той "божият син" носи нова епоха на просветление и нов дух...
Нещо повече, ние не сме били живи свидетели и съвременици на маите, но Сатана е по-древен и от тях И Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО ЛУЦИФЕР ДА Е ЗАЛОЖИЛ ТАЗИ ИЗМАМНА БОМБА СЪС ЗЪКЪСНИТЕЛ В ИСТОРИЯТА (чрез маите, които са слушали него, а не Твореца), КОЯТО ДА ИЗБУХНЕ НА 21 ДЕК. 2012 Г.!!!
Така че Истинският Божи син Исус няма да дойде на тази дата, но може да се появи Псевдоисуса...
Малко остава още, ще поживеем и ще видим!
цитирай
2. pentecost - Добър завършек
11.02.2011 07:44
Мараната, признавам, че в началото на постинга ти малко се стреснах и реших, че и ти си се съблазнил в тези приказки за 2012г и календара на маите, но после се успокоих като стигнах до края :) Разбира се, че всичко това са глупости и не мога да разбера как толкова много християни по света се връзват на тия приказки и им вярват. Както казва естирбг, хората не четат Библията достатъчно и затова лесно биват заблуждавани. Нека се уповаваме на казаното от Исус, както ти много точно си дал стиховете от Матей 24, а не да се уповаваме на псевдопророчества и календари и т.н. Много навременен постинг, но прекалено "мек" ако мога така да се изразя :)

И дано покрай вълнените шапки от пазара не си си купил и индианси сувенири, които могат да носят в себе си демонски сили и проклятия, но това е личното ми мнение, ти си знаеш. Хубав ден.
цитирай
3. maranatha - 2012
11.02.2011 22:09
Забелязва се една тенденция да се пропагандират всякакви възможни писания на окултисти, езотерици, нюейджъри и астролози във връзка с 2012 г. И когато всичко отмине, без да се случи нещо особено, хората за пореден път ще се сблъскат с шарлатанията. Когато след това се опиташ да кажеш нещо смислено за скорошното пришествие и края на света, същите хора вече ще гледат с недоверие и скептицизъм, дори да им преставяш твърди доказателства от Божието слово. За голямо съжаление, напоследък се забелязва една друга много опасна тенденция: религиозни и политически лидери използват много умело настроенията сред евангелското християнство, за да насочват определени събития в посока на общоприети тълкувания. СЪС СИГУРНОСТ ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ И ПРОРОЧЕСТВАТА НЕ СА СВЪРЗАНИ С БЛИЗКИЯ ИЗТОК, НИТО С НЯКАКВА ОПРЕДЕЛЕНА ЛИЧНОСТ, КОЯТО СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ПРОБУТВАТ ЗА АНТИХРИСТ. И докато протестантския свят е насочил цялото си внимание към Близкия изток, случва се точно това, което Сатана е подготвял цели 6000 години, но то остава незабелязано от техния поглед. Не е никак случайно, че когато започва да говори за пришествието, първото, което Христос казва, е: Пазете се да не ви заблуди някой.
цитирай
4. анонимен - vie samo plashite malkite daцa
27.02.2011 20:35
vie samo plashite malkite daцa
цитирай
5. maranatha - "vie samo plashite malkite daцa"
28.02.2011 07:12
2Петрово 3 гл.

1 Ето възлюбени, пиша ви това второ послание; и в двете събуждам чрез напомняне вашия чист разум,
2 за да помните думите, изговорени по-напред от светите пророци и заповедта на Господа Спасителя, дадена чрез изпратените вам апостоли.
3 Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват:
4 Где е обещаното Му пришествие? защото, откак са се поминали бащите ни всичко си стои така както от началото на създанието.
5 Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата,
6 но пак посредством тях тогавашният свят, потопен от водата загина.
7 Така със същото слово, и днешните небе и земя са натрупани за огън, пазени до деня на страшния съд и погибелта на нечестивите човеци.
8 Още и това нещо да не забравяте, възлюбени, че за Господа един ден е като хиляда години, и хиляда години като един ден.
9 Господ не забавя това, което е обещал, според както някои смятат бавенето, но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.
10 А Господният ден ще дойде като крадец, когато небето ще премине с бучение, а стихиите нажежени ще се стопят, и земята и каквото се е вършило по нея ще изчезнат.
11 Прочее, понеже всичко това ще се стопи, какви трябва да сте вие в свето живеене и в благочестие,
12 като очаквате и ожидате дохождането на Божия ден, поради който небето възпламенено ще се стопи, и стихиите нажежени ще се разложат!
13 А според обещанието Му очакваме ново небе и нова земя, в която да живее правда.
14 Затова, възлюбени, като очаквате тия неща, старайте се да се намерите чисти и непорочни пред Него, с мир в сърцата си.
15 И считайте дълготърпението на нашия Господ като средство за спасение; както любезният ни брат Павел ви е писал, според дадената му мъдрост.
16 както пише и във всичките си послания, когато говори в тях за тия работи; в които послания има някои неща мъчни за разбиране, които неучените и неутвърдените изопачават, както правят и с другите писания, за своята погибел.
17 И тъй, вие, възлюбени, като сте предизвестени за това, пазете се да не би да се завлечете от заблуждението на беззаконните и да отпаднете от утвърждението си.
18 Но растете в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Нему да бъде слава и сега и до вечния ден. Амин.
цитирай
6. анонимен - 5548mkiu
11.04.2012 21:43
naistina li vsi4ko 6te svar6i kajete ni molq vi 4etoh tolkova mnogo ve4e neznam kakvo da vqrvam
цитирай
7. maranatha - Не, не е верно, че всичко ще свърши - това е само началото
12.04.2012 19:07
Аз вярвам единствено на Библията, а не са самозвани "пророци", екстрасенси, врачки, нумеролози и нюейджъри. Тази земя в сегашния й вид и грехът на нея наистина ще бъдат унищожени, но това е само началото на живота без грях и страдание. Всички фалшиви религии обещават рай на земята, постигнат с човешки усилия чрез "усъвършенстване". Единствено библейската религия показва, че Бог ще сложи край на всички страдания и ще пресътвори света такъв, какъвто е бил преди грехопадението.
Откровение 21 гл.:
1 И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече.
2 Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си.
3 И чух силен глас от престола, който казваше: Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях.
4 Той ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина.
5 И Седящият на престола рече: Ето, подновявам всичко. И каза: Напиши, защото тия думи са верни и истинни.
6 И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфа и Омега, началото и краят. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота.
7 Който побеждава, ще наследи тия неща; Аз ще му бъда Бог, и той ще Ми бъде син.
8 А колкото за страхливите, невярващите, мръсните, убийците, блудниците, чародейците, идолопоклонниците и всичките лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел. Това е втората смърт.
цитирай
8. анонимен - nikoleta
22.09.2012 21:35
naistina li shte doide
цитирай
9. анонимен - фуки
02.10.2012 15:36
няма да има таколя нещо
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 581024
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930