Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2011 11:30 - Би ли участвал Исус в движението “Окупирай Уол Стрийт”
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 3846 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 20.11.2011 12:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

       Студент от лагера на движението „Окупирай Уолстрийт”, която смята, че протестът е „социална революция”, наскоро се оплака във вестник „Лос Анджелис Таймс”, че не са много религиозните хора, които се включват в каузата. „Всички се питаме какво би направил Исус – каза той на репортерите. – Със сигурност Исус би бил тук.”

А дали наистина би бил там? Консервативните евангелски християни не биха се съгласили и биха предпочели да видят Исус от другата страна на недоволството – например, в демонстрациите на „Чаеното парти” или в движението за връщане на Америка към религиозните й корени. Разбира се, никой самоуважаващ се либерал не би се съгласил: „Исус - биха подчертали те, - очевидно подкрепя социалната справедливост и отхвърля алчността на корпорациите.”

Изследователите на Библията би трябвало да се запитат дали Исус може със сигурност да бъде причислен към което и да е движение. Земната Му дейност се извършва в бурно политическо време. Израел е окупиран от чужда сила и се чуват много гласове, които твърдят, че трябва да се направи нещо по въпроса. Месия, който и да е Той, ще управлява с желязна тояга и ще отхвърли римския потисник.

Един от основните проблеми на Исусовия пи-ар е свързан с факта, че Месия е решително аполитичен. Никъде в евангелията няма да откриете текст, в който се казва, че Исус участва в някакво народно движение. Всъщност, когато Му разказват как Пилат избил галилеяните, които протестирали в храма (Лука 13:1), става ясно, че Исус не е участвал в протеста.[1] Когато Го питат дали е справедливо и законно да се плаща данък (Матей 22 гл.), Исус съвсем ясно отделя религията от политиката. „Отдавайте цезаревото на Цезаря, а Божието на Бога.”

Исус не е участвал в протеста и не са Го причислявали сред тези, които се опитвали да се домогнат до държавното управление. Дали би лагерувал сред движението за окупиране или би носил плакат на митинг на Чаеното парти? Писанието подсказва, че Той би проповядвал усърдно евангелието и на двете места.

Това не означава, че не е загрижен за човешкото страдание. Няма съмнение, че нашият Първосвещеник може да се уеднаквява с нашите страдания. Една интересна история от Евангелието на Лука ни помога да си изясним до известна степен какви са Исусовите възгледи по политическите и икономическите проблеми. 

И някой от множеството Му каза: Учителю, кажи на брат ми да раздели с мене наследството. А Той му отговори: Човече, кой Ме е поставил да ви съдя или да решавам делбите ви? И им каза: Внимавайте и се пазете от всяко користолюбие; защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му” (Лука 12:13-15).

 

Няма никакво доказателство, че този развълнуван мъж е искал някаква незаконна печалба. Изглежда, че е бил онеправдан от брат си и просто е имал желание справедливостта да възтържествува. При кого друг да отиде освен при Исус? Не бихме ли постъпили и ние по същия начин?

Исусовият отговор е неокачван за тези, които бързат да вкарват Спасителя в своята политическа кауза. По същество, Той казва на молителя, че не е дошъл да разрешава подобни проблеми, след което бързо обяснява на останалата част от множеството, че истинската причина, поради която се обвързваме с някоя политическа кауза, е „имотът”.

„Бъдете внимателни, защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му.”

Въобще не твърдя, че християните не бива да участват в обществения живот. Заедно с всичките ни ближни ние сме част от по-голяма общност и би трябвало да проявяваме интерес към случващото се. Вършете това, което е правилно в обществения живот. Проявявайте справедливост и милост, тъй като сте деца на Този, Който е справедливост и милост. Грижете се за вдовиците и сираците. Говорете против тиранията, ако сте искрено против нея.

В никакъв случай обаче не включвайте Исус във вашите политически каузи. Неговото царство не е от този свят. Помнете, че никакви политически действия няма да разрешат истинския проблем на човечеството и никога не забравяйте, че колкото и належащи да изглеждат сегашните ни нужди, Исус е загрижен повече за изгубените грешници, отколкото за изгубените пари.

Не искам да звуча фаталистично, но за хиляди години ние никога не сме разрешили проблема с бъркотията сред хората, тъй като не разполагаме с това, което е необходимо за разрешаването на проблемите. От всички християни адвентистите би трябвало най-добре да осъзнават този факт. Видението на Даниил за зверовете (Даниил 7 г.) показва как човечеството (водите) бива тласкано от ветровете на конфликтите. Нашите колективни борби водят до поредица от човешки опити, от Вавилон до малкия рог, да се разрешат световните проблеми, но нито един от тях не е успял. Всъщност всяко човешко разрешение се оказва „направи си сам” изход от световните проблеми, което накрая води до там, че Божиите собствени люде правят гигантска стъпка към самодоволството: рогът „говори думи против Всевишния” (Дан. 7:25).

Истинското решение? „Но когато съдилището ще заседава, ще му отнемат владичеството, за да го изтребят и погубят до край. А царството и владичеството, и величието на царствата, които са под цялото небе, ще бъдат дадени на народа, които са светиите на Всевишния, Чието царство е вечно и на Когото всички владичества ще служат и ще се покоряват” (Дан. 7:26, 27). В Даниил 7 гл. разрешението е камък „отсечен не с ръце” – Христовото царство, което премахва всички земни царства.

Бих искал Бенедикт XVI никога да не забравя тези думи. Наскоро той се възползва от глобалната криза, за да прокара една тема, която от известно време е част от неговия план: централизирано управление на световната икономика. На 24 октомври 2011 г. папата спази обещанието си да публикува предложение по този въпрос, като оповести документ от 41 страници, описващ подробно възгледите на Рим за разрешаване на настоящата икономическа криза. Според папата решението се състои в създаването на световна обществена власт.

Преди да хукнем да бягаме, трябва да осъзнаем, че Рим очаква съпротива на своята идея и че това скорошно предложение се е подготвяло от дълго време. Още през 1963 г. папа Йоан ХХIII предложи идеята за “световна обществена власт” в енцикликата си Pacem in Terris. Дори в скоро време светът да стигне до още по-голямо отчаяние (което е напълно възможно), не е много вероятно световните лидери, макар че неколцина вече отговориха положително на папското предложение, да приемат идеята за централно регулирана глобална икономика.

Когато Бенедикт ХVI, за първи път издигна идеята си на световната сцена през 2009 г., светът все още бе в началните моменти на настоящата криза. Предложението не получи внезапно ускорение, но и Рим не го е очаквал. Те само предпазливо натопиха пръст в басейна, за да проверят температурата, и веднага започнаха да търсят начини да засилят ролята на си на глобален лидер. Както стана и с предложеното неделно законодателство в Европейския съюз, идеята се предлага отново и отново, докато хората и държавите започнат да гледат на нея като на нещо разумно, дошло в подходящ момент. Народното недоволство, както е описано от пророк Даниил, често води до огромни политически проблеми, които се развиват в бърза последователност.

Като използва темата за протестите от последните месеци, Рим предлага в последната си декларация финансовите транзакции да бъдат облагани с данък. Въпреки че няма да спечели света за каузата на Рим, това предложение със сигурност ще се понрави на онези, които вярват, че глобалната икономика е похитена от богатите банкери, и така част от населението ще влезе в кошарата.[2] То повтаря думите на енцикликата от 2009 г., която набляга на „спешната необходимост от истинска световна политическа власт”[3]. Това се хареса на онази част от населението, чието доверие в местните правителства бързо намалява.

По всичко личи, че Рим гледа на всяка нова глобална криза като на възможност за тихо разширяване на влиянието си и пропагандиране на идеите си. По този начин Римската църква действа в пълна хармония с думите на Даниил, който описва до къде ще доведат човешките решения: Поредица от политически империи, следвани от един малък рог. Поредното човешко разрешение под маската на духовност. В действителност, то е поредното политическо разрешение, изпълнено с човешка арогантност и амбиция, но с включване на Исус в каузата.

Къде бихме намерили Исус посред настоящата световна бъркотия? На митинги и протести? Мястото, което сега е „окупирано” от Него, дава отговора: Той е избрал да стои в Небесното светилище и да насочва цялото Си внимание към същия проблем, който е бил в центъра на Неговата дейност по време на земното Му служене: Грешници, намиращи се в отчаяна нужда от помирение с Бога.

Може би в тази посока трябва да е насочено и вниманието на християните.

Шон Бунстра

Сп. „Адвентист ривю”, 17 ноември



[1] Макар че не е съвсем ясно за кои събития се споменава в Лука 13 гл., обикновено се приема, че най-вероятно е споменат протестът на последователите на Юда Гаулонтис, който се противопоставял на плащането на данъци на Рим.

[2] Доста иронично е, че папата предлага данъци, като се има предвид начинът, по който Римският епископ се е издигнал до позицията на цезар в Западната Римска империя. Той се възприема като заместник на Христос и в същото време като нов цезар, което прави доста трудно за човек да определи кое трябва да отдаде на Бога и кое на цезаря.

[3] Caritas in Veritate, Section 67, 146





Гласувай:
6



1. estirbg - Исус не би участвал в движението “Окупирай Уол Стрийт”,
20.11.2011 20:27
но народните размирици сигурно ще ускорят появата на Псевдоисуса, който би предявил всички претенци - и политически, и икономически, и духовни над човечеството и земята. Преди малко съзрях този материал:
http://mileidi46.blog.bg/hobi/2011/11/07/v-amerika-falshiva-trevoga-za-izvynzemno-nashestvie.847894
който много показателно ни сочи какво ще се случи съвсем скоро.
Чудесно представен и обстоен е материалът, който си ни го поднесъл, приятелю! Благодаря ти за информацията и удоволствието от прочетената статия! Още веднъж, поздрави!
цитирай
2. maranatha - Всичко се руши
21.11.2011 19:31
Плочките на доминото в Европа започнаха да падат една след друга. Днес се разбра, че и Унгария иска помощ от международните финансови институции. Франция се бори да не й свалят рейтинга. Италия тръгна по пътя на Гърция. В Испания безработицата надхвърли 20 %. Въпрос на време е хората да излязат по улиците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579829
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031