Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2012 14:10 - Имаме ли нужда от организирана религия?
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 3594 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 13.04.2012 14:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Понякога ни е трудно да се разбираме с хората. Сет Пиърс обяснява защо имаме нужда един от друг.

image

„Не виждам никакъв смисъл в църквата – заяви един познат. – Предпочитам сам да си изучавам Библията. Организираната църква не ми изглежда нещо логично.”

Докато стояхме на паркинга до църковното училище, няколко въпроса ми дойдоха на ум – въпроси, които не посмях да задам, тъй като жестовете и думите на този господин показаха съвсем ясно, че дори да има нещо логично в църквата и в организираната религия, той не би желал да си губи времето с тях.

Макар че му бях представен като пастор, той реши, че вместо поздрав трябва да постави под въпрос самата същност на моята професия и на организацията, която провеждаше това благотворително събитие.

 

Проблемна църква

 

В Библията е записано: „И нека се грижим един за друг, така че да се поощряваме към любов и добри дела, като не преставаме да се събираме заедно, както някои имат обичай да престават” (Евр. 10:24, 25). Очевидно, някои пропускали богослуженията и във времето на апостолската църква. Каквато и да е причината, някои последователи на Исус си намирали извинение, за да странят от други последователи на Исус.

 

Библията твърди, че Исус е Главата на църквата, а църквата е Негово тяло (Ефесяни 5:23). Тогава защо хората, които заявяват, че обичат Исус, не желаят да са част от Неговото тяло? Защото според тях в църквата има проблеми. Тази присъда е лицемерна, политическа, критикарска и поставяща религиозните ритуали над взаимоотношенията.

Важно е да не забравяме, че тази измама не се отнася само до съвременните църкви. Новозаветните църкви също са били такива. Дори повърхностното прочитане на Павловите писма в Библията разкрива сериозни проблеми като расизъм, гордост, сексуална нечистота.

Въпреки всички добри неща, създадени от църквата (училища, медицина, наука, грижи за бедните), съществуват и примери за ужасяващи провали (кръстоносни походи и телевизионни евангелизатори, които се интересуват повече от вашите финанси, отколкото от вечната ви участ).

 

Защо да си правя труда?

Защо да не изучавам Библията сам, по своя си начин и в своето си време? Защото също като църквата ние имаме своите добри и грозни страни. Защото също като църквата ние се нуждаем от Спасител. Църквата има високо призвание, но в същото време се състои от една крехка форма на живот, наречена човешки същества. Самият Исус заявява: „Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, а грешниците към покаяние (Марк 2:17).

Исус е знаел, че църквите ще имат проблеми заради хората в тях. В Матей 13 гл. Той разказва историята за едно поле, в което растат заедно жито и плевели. Използва я като метафора за различните типове хора, които Го следват. Някои са жито, а други – плевели. Исус обяснява, че в църквите ще има и от двете групи до края на времето, когато се завърне, за да обнови света.

Вместо да питаме: „Защо да ходя на църква?”, по-добре би било да зададем въпроса: „Защо Исус е създал такава църква?” Каква е целта на църквата, след като мога сам да чета Библията и да се моля на спокойствие в дома си, без да ме прекъсват разни досадни личности? Няма ли да е по-лесно?

Когато създава нашите прародители, едно от първите неща, които Бог отбелязва, е: „Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник” (Битие 2:18).

Колкото и трудни да ни изглеждат хората, колкото и различни да са техните възгледи от нашите, ние се нуждаем от тях, за да не се потопим в света на собствените ни егоистични заблуди.

 

Удобен Бог?

С експлозията на онлайн общуването и социалните мрежи хората могат да създават лични профили, които разкриват внимателно подбрани страни от характера и прикриват това, което не желаят другите да знаят.

Дадена ни е възможността да създаваме „аватари”, които всъщност са графично представяне на личността, използваща компютъра. Необходимо е само да изберете картина и да създадете образ, който не е реален, а виртуален. По този начин онова, което вярваме за себе си, може да бъде обявено пред другите като нещо неоспоримо. Ако някой се усъмни в нас, просто го изтриваме от списъка с „приятели”.

Когато стане въпрос за собствените ни представи за Бога и за Библията, всички ние имаме някакви предположения и духовен багаж, които поставяме върху масата на теологията. Оставени сами на себе си, ние неизбежно си създаваме образ на Бога, който да е удобен за живота ни; Бог, който върши всичко като нас, гневи се точно на това, на което ние се гневим, и се наслаждава на нашите хобита.

Проблемът е, че не сме Бог и се нуждаем от предизвикателствата на други хора, които имат различен духовен опит и различни представи.

Наскоро видях следната лепенка върху кола: „Бог не може да бъде поставен в рамките на нито една религия.” Предполагам, че собственикът на колата е имал желанието да засегне организираната религия, но бих желал да предположа, че просто е предпочитал личното духовно преживяване. Дали обаче Бог е ограничен до личната ни религия и духовно преживяване? След като Бог е създал човечеството, тъй като не е добре за човека да бъде сам, би трябвало да има някакво наше преживяване с Него, което да се осъществи единствено чрез неподправено общуване с други хора.

В църквата има както от доброто, така и от лошото – точно такива сме и ние с вас. Хората искат да омаловажат църквата като организация, изпълнена с лицемери, но по този начин искат да повярваме, че самите те са безупречни.

 

Различията

Исус твърди, че Бог призовава болните – тези, които имат нужда от помощ и са достатъчно честни да го признаят. Интересно е, че гръцката дума за църква е ekklesia, което означава „призовани”. Църквата е създадена, за да бъде общност от хора, призовани да излязат от един свят, който се е специализирал в изработването на маски за носене. Църквата е място за хора, които не желаят да играят игри. Тя е сбор от личности, които са признали, че имат нужда от помощ; място, където се сблъскваме с трудни индивиди, които могат да ни научат на търпение и милост; място, където се изправяме пред собствените си недостатъци, за да преживеем милостта и смирението.

Църквата е Божията противоотрова спрямо светската самоизмама, която очевидно става все по-силна. Тя е напомняне, че човечеството се нуждае от Спасител. Тя е място, където личното „аз” бива обуздавано. Църквата е реално място, пълно с реални грешници, нуждаещи се от реален Спасител.

Преди доста години мой роднина отказа да се върне в църквата след болезнен развод. Представи огромен брой причини за решението си: проповедите са скучни, музиката не му харесва, не познава много хора, а някои от присъстващите са досадници. Списъкът продължаваше до безкрай.

Църквата не е това, което получаваш, а това, което даваш. Църквата е общност, в която вие и аз сме отговорни, точно както ние искаме другите да са отговорни. Там е мястото, където да споделяме дадената ни от Бога мъдрост и да получаваме мъдростта, която Той е дал на другите.

Всички се нуждаем от лична духовна опитност с Бога и всички сме призовани да споделяме своята с духовна опитност с останалите. Не можем да го правим, докато стоим вкъщи и сами изучаваме Библията.

Бог не може да бъде ограничен до индивидуалната опитност на даден човек, нито да се превърне в лична лупа, през която да гледаме. Всички сме поразени от моменти на слепота. Църквата е общността, създадена от Христос, за да ни помогне да виждаме по-ясно.

 Сп. Sgns of the Times, март 2012 г.
               На снимката: Адвентна църква в Уланбатор, Монголия

 





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Църквата е основния виновник! Тя е ...
14.04.2012 21:04
Църквата е основния виновник! Тя е съчинила възкресението Христово. Но и тези, които са повярвали са помогнали да се появи Църквата като институция - едно от най-лошите неща сътворени на тази Земя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579991
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031