Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2012 19:59 - Християните и забавленията
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 8550 Коментари: 13 Гласове:
5




Какви са библейските принципи, когато стане въпрос за забавления?

          Доста уместен въпрос в наше време, особено когато имаме предвид, че с навлизането на интернет, смартфоните, анимираните билбордове и телевизията HDTV средностатистическият гражданин минава през непрестанен ежедневен порой от реклами за забавления. Никога преди сетивата на християнина не са били атакувани в такава степен от светските медии, както се случва в настоящото столетие.

          Необходимо е да осъзнаем, че библейските стандарти са много високи. Във Филипяни 4:8 четем: „… всичко, което е истинно, което е честно, което е праведно, което е чисто, което е любезно, което е благодатно, ако има нещо добродетелно и ако има нещо похвално - това зачитайте.

          Ако приложите този критерий за онова, което гледате, четете и слушате, ще следвате възможно най-добрия съвет. Дали вашият избор на забавления ви облагородява? Дали е благодатен? Истинен? Това са някои от изпитващите въпроси на Павел относно избора ни за какво да мислим и на какво да подчиняваме умовете си.

          Цар Давид пише: „Няма да положа пред очите си нещо подло” (Пс. 101:3). Ако следваме този ръководен принцип, ще бъде много по-вероятно да избираме дейности, подхранващи плодовете на Духа в живота ни.

          Очевидно всички християни признават, че е грях да се лъже, убива, краде и прелюбодейства, но когато стигнем до забавления, включващи четене или гледане на нарушаването на тези заповеди, ние започваме да си измисляме доводи, че всичко е наред. Дали е така?

          Павел твърди, че „Божията справедлива присъда” ще се стовари не само върху тези, които вършат такива неща, но и над хората, които „одобряват онези, които ги вършат” (Римл. 1:32). С други думи, много християни избират да грешат, като се забавляват с греховете на други хора – независимо дали са реални или въображаеми.

          Никой не може да избегне истината, че се променяме от това, което гледаме. „А всички ние, с открито лице като в огледало, като гледаме Господнята слава, се преобразяваме в същия образ от слава в слава, както от Господния Дух” (2Коринтяни 3:18). Когато се покланяме на Исус и гледаме към Него, ние ставаме като Него. Когато се покланяме на света и гледаме към него, ние ставаме като света.

          В края на краищата, всичко се свежда до въпроса: „Какво би направил Исус?” Какво би гледал, какво би чел, какво би слушал?

          Ако внезапно в стаята ти влезе Исус, дали бих превключил набързо канала, мушнал романа под възглавницата или изтрил историята на браузъра? Всъщност, Той и ангелите Му са там сега, затова би трябвало да си задаваме тези въпроси във всяка ситуация.

          Християнинът е последовател на Христос, затова примерът на Исус би трябвало да е на първо място в умовете и в живота ни. Единственият начин наистина да открием тази истина, е да се научим да Го опознаваме все по-добре чрез Библията. „Имайте в себе си същия дух, който беше и в Христос Исус” (Фил. 2:5).

 

          Дъг Бачелър

          http://www.amazingfacts.org





Гласувай:
5



1. анонимен - Какво ще кажеш?
29.05.2012 22:49
Аз гледам новините; Исус не би ги гледал, Той участва в създаването на някои от тях.
Гледам България търси талант; Исус не би го гледал, Той знае победителя, освен това тези талантливи хора не прославят Бога с таланта си, но на мен ми беше забавно и от някои се възхитих (имаше и отвратителни неща, които пък ме възмутиха). Гледам един турски сериал; мога да изредя доста неща, с които да оправдая това си забавление, но Исус не би го гледал и също мога да изредя доста причини за това.
Какъв грешник съм!
цитирай
2. maranatha - !
31.05.2012 19:05
Има един много простичък принцип. Ако след като гледаш нещо по телевизията, можеш да се помолиш, значи всичко е наред. Опитай се да се помолиш след някакво пошло шоу, филм на ужасите или рок концерт и сам ще усетиш, че нещо не е наред.
цитирай
3. анонимен - аноним.1
01.06.2012 13:24
Много си прав за този принцип! И понеже съм анонимен, ще ти кажа още неща за себе си. Преди години много обичах шоуто на Слави. Беше забавен, остроумен и естествен. Имаше тънко и неподправено чувство за хумор. Когато се разболя от някаква болест в очите, се молех за него. Изпратих му и Библия.
Сега шоутата му са пошли и цинични. И си личи как се напъва за задържи някаква публика. Жалък! Не мога да го гледам. Изпростя.
Филми на ужасите не обичам, също и рок.
Харесвам твоя блог.
цитирай
4. estirbg - Някой би се възпротивил, дори възмутил, когато става за "класиката" във филмовата индустрия
01.06.2012 22:22
Често са "защитавали" седмото изкуство с доводите, че то е "позитивно" и "възпитателно", като внушава на хората вярата, че доброто винаги възтържествува над злото, както и правдата над лъжата и измамата. Да, "хепи енд"-ът е почти във всички филми, само че зрителите, изкуствено "напомпаните" с фалшивата "вяра" в победата на доброто, не усещат и не разбират хитрата манипулация, с която биват обработвани и превръщани в потенциални насилници и убийци (поне виртуални).
Забелязали ли сте как побеждава и възтържествува истината и в кинотворчеството? -
с интриги (хитроумни загадки-капани, пикантна храна за нашата логика и разум), бой (превърнат в изумителна акробатично изкуство, нереално и излизащо от рамките на възможното възприятие, истински триумф за сетива и емоции ), кръв (щедро и обилно лееща се, като нещо безстойностно и незначително), убийства (грешниците заслужават смърт, нали?!)
Само че дали Бог ни е дал такива упътвания за борбата със злото, нали Самият Исус ни даде повече от предупреждение и съвет:"всички, които се залавят за нож от нож ще загинат." Матей 26 - 52?
Нали ни е учил да прощаваме и да обичаме враговете си, както и да се молим за тях?
Нали ни е дал за оръжие вярата и молитвата във всяка една ситуация (колкото и инфарктна да е!), като единствено надеждно оръжие за трайна и окончателна победа над злото?
Вие да сте виждали подобен Библейски сценарий за победа в кинолентите? - защото аз не съм...
Наистина, филмите завършват с триумф на доброто над злото, но с цената на най-ужасните внушавани грехове - насилия, прелюбодейства, извращения, убийства и всякакви гнусотии, които може да родят извратените психики на слугите на дявола. Тези внушения се превръщат като норми на поведение на младото поколение, (а и на по- възрастните също), като еталон на достигане и възцаряване на позитивното, защото все още границата между доброто и злото не е размита и обикновеният човек инстинктивно може да ги разграничи.
Само че "пътят", който уж ни води до правдата единствено ще ни подхлъзне към огнената геена...и това не го разбира по-голямата част от човечеството, за съжаление! Продължава да гледа и де се "храни" с фалшивата "духовна" храна, така щедро подавана през собствените ни домашни "прозорци" към света - TV-екраните.
цитирай
5. анонимен - Естирбеге, на теория си подготв...
02.06.2012 19:13
Естирбеге, на теория си подготвена, но пишеш импулсивно, под влияние на емоции. Съветвам те да бъдеш по-спокойна и да подбираш изразните си средства, когато пишеш в блога си.
цитирай
6. estirbg - Анонимен №5,
02.06.2012 20:34
пиша така, както диктува духът ми, казвам прямо нещата, таива каквито са и не бих угасила огъня на фразите и думите, които писмено изричам. Не желая да се харесвам на никого - захаросани истини не предлагам, пък който както иска да ме приема.
Съветваш ме да бъда по-спокойна, аз съм спокойна, приятелю, -
някога самият Шекспир е рекъл, че "истината има спокойно сърце", но "обича да действа открито".
Как ще чуем истината, дори когато тя буди безпокойствие, ако не си я казваме сами?...
Предполагам, че Бог има нужда и от такива като мен! :))
Поздрави!
цитирай
7. maranatha - Съвременните църкви
02.06.2012 22:50
Като че ли в съвременните църкви има стремеж да се обяснява колко лесно и приятно нещо е християнството. Само повярвай и давай дарения и Бог ще ти помага да си здрав и богат и да нямаш никакви проблеми. Не е необходимо да се мъчиш кой знае колко, пътят е широк, Бог те обича и накрая ще те възнагради за това, че си му направил тази огромна услуга да повярваш в него. Карай си същите забавления, а ако случайно те ти липсват, ние ще ти ги докараме в църквата. Затова има толкова голяма профанизация на християнството и църквите се изпразват. За какво му е на човек да става християнин, след като християните имат същите забавления и ценностна система като хората в дискотеката. Турски сериали, мачове, шоу програми, латино сапунки, криминалета - все неща, заемащи времето и вниманието на така наречените християни. Направо жалка работа.
цитирай
8. анонимен - Байка,
24.10.2012 13:42
ти виждал ли си HDTV на живо?
цитирай
9. анонимен - Да бе
26.10.2012 10:14
адвентистите хич не се забавляват:))))
Само няколко заблудени оФце останахте в този блог да се опитвате да станете по-верващи от папата. Я виж снимките от фейсбуук дали не се забавляват. А най-се кефя на групичката ви бизнесмени от Пловдив. Хич се не забавляват, ама хич! И хич не носите бижута. А и ни един адвентист няма IPhone.Толкова сте жалки в напъните си:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
10. maranatha - Eх, анонимко
26.10.2012 20:47
Лично аз бих се уплашил, ако някой твърди, че църквата му е съвършена, и бих го посъветвал да си намери друга църква, която се състои от реални хора. Тя ще бъде представена "без петно или бръчка" едва по време на Второто идване. Бог е дал стандартите за християнски живот, а ако някой не ги изпълнява - независимо дали е адвентист, баптист, православен или свободен електрон, делата му ще бъдат извадени наяве в съдния ден.
цитирай
11. анонимен - :)))))
28.10.2012 00:05
Разбрах!
Мерси за пояснението.
Не гледай какво правим, а слушай какво ти говорим.
Ясно!!!
цитирай
12. maranatha - Ясно
28.10.2012 12:18
Може би е добре да четем и изучаваме Библията малко повече. Ако една църква отговаря на описанието за Лаодикия, значи не е съвършена по човешките критерии и няма смисъл да сме част от нея. Ако пък е съвършена, то Бог е сгрешил, като е описал седемте периода на християнската църква. И в двата случая ние оставаме съвършени и критикуващи отстрани от позицията на перфектните християни. Както се казва: Не гледай какво правим, а слушай какво ти оворим. Ясно!!!
цитирай
13. maranatha - Към нерегистрирания
28.10.2012 20:18
Моля, да се придържате към темата. Ако желаете да обсъждаме съвсем различни теми, можете да се регистрирате и да публикувате свой постинг. Обещавам да се включа незабавно с коментар по темата. Що се отнася до въпроса ви за многобройните адвентни църкви, бих желал да изясня, че до този момент съществува една-единствена църква, която носи официалното име Църква на адвентистите от седмия ден. Не знам откъде черпите своята информация, но си позволих да не допусна вашия постинг, за да ви спестя неудобството от публикуването на очевидно недостоверни твърдения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579871
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031