Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2014 18:12 - Ноевият ковчег, еволюцията и научните факти в Библията - Част I
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 5856 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.04.2014 23:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Библейски пророчества; знамения за края на времето; науката в Библията; научна ли е еволюционната теория; има ли грешки в Библията? 

       Случвало ли ви се е да ви питат: „Кое искаш да чуеш първо – добрата или лошата новина?” Библията е умален модел на идеята за добра/лоша новина. Ако Писанието е вярно, значи имаме добра новина. Можеш да имаш вечен живот. Небето е нещо реално, а не просто реене на някакво ефирно същество, което седи на облаци и свири на арфа. Става въпрос за живот на тази планета, съвсем реален и вечен, когато можеш да живееш стъпил здраво на земята, без болка, страдание, болести, стареене, смърт, земетресения, урагани, хапещи насекоми и още хиляди други неприятности, дошли в резултат на падението, което от своя страна е резултат от греха.

       Помисли за най-прекрасния пейзаж, който можеш да си представиш, например, плаж с бял пясък, ярко слънце, чиста синя вода изпълнена с разноцветни риби, палмови дървета и т.н. Добрата новина е, че Бог е приготвил нещо много по-красиво за тези, които го обичат. Лошата новина е, че ако Библията е истина, има съвсем реално вечно наказание. Това означава, че Хитлер ще бъде наказан за избиването на милиони невинни хора – наистина нещо добро. Това означава, че убийците, изнасилвачите и крадците ще си получат заслуженото. Има и друга лоша новина – Бог ще накаже всяко зло, тъй като всеки от нас е виновен в нарушаването на Божия морален закон, Десетте заповеди. Следователно, каквото и да правиш в живота си, най-важното е да си част от добрата новина, а не от лошата.

       Надявам се, че ще подходиш към Библията с голяма доста скептицизъм. Така и трябва. Светът е пълен с не особено разумни хора, които си правят параклис до някое дърво, само защото виждат в кората му чертите на умрял „светец”. Възможно ли е въобще да разберем дали Библията е достоверна? Отговорът е ясно и недвусмислено: ДА! Всъщност, съществуват три начина, които ни помагат да разберем, че Библията има божествен произход и следователно може да й се има доверие.

       Първият начин е да проучим библейските пророчества, които са се изпълнили до най-малката подробност. Библията ни показва бъдещето като историческа книга, в която историята е написана, преди да се е случила. Това е сигурен знак, че Божиите следи могат да бъдат намерени в цялата Библия, тъй като само създателят на времето знае какво ще се случи във времето. Ако екстрасенсите знаеха бъдещето, щяха да отидат в Лас Вегас, да познават цифрите от рулетката и да станат милиардери с огромни имения. Те обаче не го знаят. Синоптиците не са в състояние да дават точни прогнози. Много паради са се проваляли, тъй като синоптиците са сгрешили. Бог обаче винаги е точен – от началото до самия край.

       Вторият начин, по който можем да се убедим, че Бог е написал Библията (чрез хора), е да проучим дали тя съдържа информация, която хората не са имали на разположение по време на нейното написване. Шестдесет и шестте книги на Библията съдържат данни, които само нашият всемогъщ Бог би могъл да знае – удивителни научни факти, записани хиляди години, преди хората да са ги открили.

       Третият начин да знаем със сигурност, че Библията е Божие Слово е да опознаем нейния Автор. Библията ни казва, че сме създадени, за да го познаваме. Ако получим покана за посещение в Белия дом, която е подписана лично от президента и съдържа неговия печат и двупосочни билети и ако самият президент ни се обади по телефона, със сигурност няма да се съмняваме, че ще отидем там. Точно това ни обещава евангелието (добрата вест). То е покана да прекараме вечността с нашия Създател, като поканата е потвърдено лично от него. Не би било разумно да презрем или пренебрегнем това предложение.

       Личното познаване на Бог е най-силното от трите доказателства. Основната ми цел с този материал не е да те убедя интелектуално, че Библията е Божие Слово. Да предположим, че успея да те убедя, че Ной е съществувал, че е имало световен потоп и че Ной е спасил по две от всички животни в огромен кораб. Това е само една малка стъпка в опита ми да ти покажа, че може да се има доверие на цялата Библия. Възможно е да успея да те убедя, че Адам е бил създаден от пръст, че Йона е бил погълнат от голяма риба, че Исус е ходил по вода и всички останали библейски истории са верни, макар че много от тях се приемат по-трудно дори от рибата на Йона. За мене е далеч по-лесно да споделя библейското евангелие и да оставя Бог да извърши чудо, като ти отвори очите. Никой не ме е убеждавал в достоверността на библейските истории.

       Когато откликнах на Божията покана и реших да му се доверя, Бог ме промени по свръхестествен начин само миг и така разбрах от личен опит, че за него няма нищо невъзможно. Новорождението е неоспоримо лично чудо. След като това се случи с тебе, тогава всички останали чудеса са възможни. Буря може да бъде спряна, вълни да утихнат, хляб и риба да се умножат, да се ходи по вода, Червено море да се раздели на две, устата на лъвове да бъдат затворени и голям брой животни да се вместят в един огромен кораб. Не става въпрос за онази смешна лодчица от детските анимационни лодки, а за нещо наистина огромно. На Ной не му налага да вкара милиони видове вътре, а само по две от всяко семейство. (За подробности виж видео материала на английски „Ной и последните дни”, качен в сайта www.NoahTheMovie.com. Същият документален филм със субтитри на български може да бъде видян тук: http://hristiqni.com/-online-sp-696535922/2011-04-27-10-22-50-sp-596881720/2424-noi-2014-hd-bg-subtitri-2 

 

Нека първо разгледаме библейските пророчества

       За разлика от другите религиозни текстове, Библията съдържа голям брой точни предсказания, някои от които са направени преди хиляди години и които са се изпълнили буквално или посочват определено бъдеще време, когато ще се сбъднат. Предсказват възхода и падането на империи и водачи, както и национални бедствия, а повече от 300 пророчества говорят за произхода, раждането, живота, дейността, смъртта, възкресението и възнесението на обещания Спасител, Исус от Назарет. Това не може да се каже за нито една друга книга по света и е сигурен знак за нейния божествен произход.

       Исус казва за края на времето: „И както стана в Ноевите дни, така ще бъде пришествието на Човешкия Син” (Матей 24:37). С други думи, някои неща, които са били характерни за времето на Ной, ще бъдат характерни и в последните дни, малко преди Второто идване на Исус Христос.

       В дните на Ной е имало голямо насилие по земята, всеобщо нечестие и „всяка мисъл и наклонност беше постоянно само зло” (Битие 6:5). Същото забелязваме и в днешното общество. Дали живеем в последните дни? Ето десет библейски знамения, които да търсим:

Библията ни казва, че ще има много алчни библейски учители, които ще размиват християнската вяра и ще мамят мнозина:

„… между вас ще има лъжливи учители… И мнозина ще последват техните похотливи дела, поради които човеци пътят на истината ще се похули. От алчност те ще ви мамят с престорени думи…” (2Петрово 2:1-3).

Ще има войни, земетресения, глад и ширещи се болести:

„Защото ще се повдигне народ против народ и царство против царство; и на разни места ще има глад и трусове” (Матей 24:7).

Луната ще стане кърваво червена

„Слънцето ще се превърне в тъмнина и луната в кръв, преди да дойде великият и бележит ден Господен” (Деяния 2:20).

Богохулството ще стане нещо обичайно:

„А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители…” 2Тимотей 3:1,2).

Ще има все по-голямо приемане на хомосексуалността, както е било в дните на Содом:

„Така стана и в дните на Лот… а в деня, когато Лот излезе от Содом, от небето валя огън и сяра и ги погубиха всички. Подобно на това ще бъде и в деня, когато Човешкият Син ще се яви” (Лука 17:28-30).

Преобладаващо религиозно лицемерие:

„… имащи вид на благочестие [истинската религия], но отречени от силата му” (2Тимотей 3:5).

Хората ще отричат, че Бог е сътворил небето и че Той е осъдил света чрез Ноевия потоп:

„… в последните дни ще дойдат присмиватели… Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя, сплотена от водата и всред водата, но пак посредством тях тогавашният свят, потопен от водата, загина” (2Петрово 3:3, 5, 6).

Хората ще се страхуват за бъдещето:

„Човеците ще примират от страх и от очакване на онова, което ще постигне света, защото небесните сили ще се разклатят” (Лука 21:26).

Подигравателите ще си правят шеги с Второто пришествие и ще твърдят, че такива знамения винаги са съществували:

„… в последните дни ще дойдат присмиватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват: Къде е обещаното Му пришествие? Защото откакто са починали бащите ни, всичко си стои така, както от началото на създанието” (2Петрово 3:3, 4).

Хората ще пренебрегват предупрежденията на евангелието:

„И както стана в Ноевите дни, така ще бъде пришествието на Човешкия Син. Защото както и в онези дни преди потопа ядяха и пиеха, женеха се и се омъжваха, до деня, когато Ной влезе в ковчега, и не усетиха, докато дойде потопът и завлече всички, така ще бъде и пришествието на Човешкия Син” (Матей 24:37-39). 

 

А сега нека разгледаме научните факти в Библията

       Преди да разгледаме тези научни факти, бих искал да ви въведа в тях с една доста важна история. Преди много години ръководех детски клуб. В края на заниманията казах на стотината деца да се подредят в редица, за да получат бонбони. Настъпи мигновена бъркотия и те се наредиха във формация, което аз бих определил като опашка на лакомията. По-големите здравеняци бяха застанали най-отпред, а по-дребните и тихи деца бяха най-отзад. Тогава направих нещо, което ми достави голямо удовлетворение. Казах на децата да се обърнат кръгом, след което застанах от другата страна на опашка и дадох бонбони първо на по-тихите и послушни деца.

       В свят, в който здравеняците си пробиват пътя до предните места; където богатите и силните тъпчат бедните и слабите, Бог отива в другия край на опашката с вестта за вечен живот. Ето какво е записано в Библията:

       „Защото словото на кръста е безумие за тези, които погиват… Понеже е писано: "Ще унищожа мъдростта на мъдрите и разума на разумните ще отхвърля"… Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също Бог избра немощните неща на света, за да посрами силните; още и долните и презрените неща на света избра Бог. Да! И онези, които ги няма, за да унищожи тези, които ги има, за да не се похвали никое създание пред Бога” (1Коринтяни 1:18, 19, 27-29).

       Как Бог обръща реда на опашката? Избира глупавите на пръв поглед неща, за да изобличи мъдрите. Ще ви дам нагледен пример:

       Вярвате ли, че следните библейски истории действително са се случили?

Адам и Ева

Ноевият ковчег

Йона и голямата риба

Исус Навин и стените на град Йерихон

Самсон с дългата коса

Даниил в рова на лъвовете

Мойсей и Червеното море

       Разбира се, че не вярвате. Ако кажете, че вярвате в такива фантастични разкази, това би означавало, че се отказвате от интелектуалното си достойнство. Кой нормален човек би го направил? Отговорът е следният: Само тези, които разбират, че Бог е избрал глупавите, слабите и презрените неща на света, за да посрами мъдрите; също Бог избра немощните неща на света, за да посрами хората, които се смятат за мъдри.

       Представете си, че гледате към луксозен лайнер, който се движи в тихи води. За ваша изненада десетина души скачат от кораба и се хващат за спасителна лодка. Наблюдавате как останалите пасажери стоят на кораба и им се смеят. Разбирате тяхната реакция. Онова, което десетината пътници са направили, наистина е голяма глупост. Няма никакъв смисъл. Внезапно корабът се натъква на подводна скала и потъва. Сега осъзнавате, че тези, които са ви приличали на глупаци, всъщност са постъпили разумни, а останалите на кораба, са проявили глупост.

       В Библията ни е дадена заповед да скочим от луксозния лайнер на този свят. Преди да се присмеете на „глупавите” християни, размислете дали има някакво доказателство, че това, което говорят, е истина. Ето някои научни доказателства, че Библията не е обикновена книга.

 

Йеремия 33:22 (написано е преди 2500 години): „Както не може да се изброи небесното множество, нито да се измери морският пясък…”

Библията твърди, че звездите са неизброими („небесното множество” е библейският израз за звездите). Когато тези думи са записани, никой не е знаел колко е броят на звездите, тъй като само 1100 са били видими. Сега знаем, че има около един квадрилион звезди (1027) или дори повече и те не могат да бъдат преброени. 

Йов 26:7: (написано е преди 3500 години): „Окача земята на нищо.”

Във времето, когато се е вярвало, че земята се подпира на голямо животно, Библията пише, че земята се носи в космоса. Учените знаят сега, че това е точно така. 

Левит 17:11 (написано преди 3000 години): „Защото животът на тялото е в кръвта…”

Голямата истина за значението на кръвта в механизма на тялото е напълно разбрана едва в по-ново време. Допреди 120 години на болните се правело кръвопускане и мнозина умирали в резултат на тази практика. Сега знаем, че кръвта е жизнено важна. Ако загубим прекалено много кръв, губим живота си. 

Левит 15:13 (написано преди 3000 години): „А когато страдащият от течението се очисти, тогава за очистването си да си изброи седем дни и да изпере дрехите си, и да окъпе тялото си в течаща вода, и ще бъде чист.”

В Библията се казва, че когато лекуваме дадена болест, трябва да се мием с течаща вода. Тъй като наличието на микроскопични организми не било известно допреди 170 години, лекарите си миели ръцете в съдове с вода и разпространявали болестите, което водело до смъртта на много хора. Сега знаем, че ръцете трябва да се мият с течаща вода. 

Йов 38:35 (написано преди 3500 години): „Изпращаш ли светкавици, за да излизат и да ти казват: Ето ни?”

Като че ли става въпрос за нелепо научно изявление – светлината да бъде изпратена и да се прояви като говор. Известно ли ви е, че радиовълните се движат със скоростта на светлината? Ето защо е възможно да имате незабавна безжична връзка с някой от другата страна на планетата. Науката открива този факт едва през 1864 г., когато „британският учен Джеймс Кларк Максуел пише, че електричеството и светлинните вълни са две форми на едно и също нещо” (Съвременна илюстрирана енциклопедия, том 12). 

Исая 40:22 (написано преди 2800 години): „Онзи, Който седи над кръга на земята…”

Библията ни посочва, че земята е кръгла. Не става въпрос за диск, както някои скептици настояват, а за сфера. Във времето, когато науката е вярвала, че земята е кръгла, именно Свещеното писание вдъхновило Христофор Колумб да тръгне на околосветско пътешествие. Той пише: „Господ е Този, Който вложи тази идея в ума ми. Можех да почувствам десницата му върху мене… Няма съмнение, че вдъхновението дойде от Святия Дух, тъй като Той ме утеши с лъчите на чудната си светлина от Свещеното писание…” (цитат от дневника му, във връзка с откриването на Новия свят). 

Йов 38:19 (написано преди 3500 години): „Къде е пътят към обиталището на светлината?”

Едва в по-ново време хората са открили, че светлината (електромагнитна радиация) има „път”, който изминава със скорост от 300 000 км в секунда. 

Битие 1:1, 2 (написано преди 3500 години): „В началото Бог сътвори небето и земята… и Божият Дух се носеше над водата.”

Науката описва вселената с пет термина: време, пространство, материя, сила и движение. „В началото [време] Бог сътвори [сила] небето [пространство] и земята [материя]… и Божият Дух се носеше [движение] над водата.” Първото нещо, което Бог съобщава на човека, е, че контролира всички аспекти на вселената. 

Псалм 8:8: „… морските риби и всичко, което минава през морските пътища.”

Хората са открили океанските течения през 50-те години на 19 век, но Библията поставя началото на науката океанография преди хиляди години. Матю Мъри (1806-1873 г.), смятан за родоначалник на океанографията, забелязал израза „морските пътища” в Псалм 8. „След като Бог казва, че в морето има пътища – заявил Мъри, - аз ще ги открия.” Той приемал Божието слово и затова тръгнал да търси тези пътища. На него дължим откриването на топлите и студените континентални течения. Книгата му по океанография си остава основополагаща и все още се използва в университетите. 

Йона 2:6 (написано преди 2800 години): „Слязох до дъното на планините…”

Когато е в дълбините на океана, Йона нарича това слизане до дъното на планините. Едва в по-ново време хората са открили, че съществуват планини на океанското дъно. Най-голямата дълбочина е измерена в Марианската падина – около 11 000 метра под морското ниво. За разлика от нея, връх Еверест е висок около 8848 метра.  

Амос 9:6: (написано е преди 2800 години): „Той… повиква морските води и ги излива по лицето на земята; Йехова е името Му.”

Река Мисисипи влиза повече от 24 милиона литра вода в секунда в Мексиканския залив. Къде отива цялата тази вода? Мисисипи е само една от хилядите реки. Отговорът се крие във водния кръговрат, за който споменава Библията. Писанието ни дава следната информация: „Всички реки отиват в морето, а морето не се напълва. На мястото, където реките отиват, там те се връщат да отидат отново” (Еклесиаст 1:7). В Псалм 135:7 се казва, че Бог „Издига парите от краищата на земята.” В Еклесиаст 11:3 е обяснено, че „ако облаците са пълни, изливат дъжд на земята”. Идеята за пълен воден кръговрат е възприета едва през 17 век, макар че 2400 години по-рано Писанието ясно го описва. 

Еклесиаст 1:6: „Вятърът отива на юг и се връща на север; вятърът постоянно обикаля в пътя си и пак се връща в своите кръгообращения.”

Вятърът наистина има „кръгообращение”. Библията описва цикъла на въздушните течения три хиляди години преди учените да ги открият. 

Йов 38:12, 14: (написано преди 3500 години): „В дните си заповядал ли си на утрото и показал ли си на зората мястото й…? за да се преобразува тя [земята], както глина под печат, и всичко да изпъква, като че ли в облекло.”

Съвременната наука е установила, че въртенето на земята около оста й създава изгрева и залеза на слънцето. Тук се използва образът на глинен съд, който се върти на грънчарското колело – точна аналогия на земното въртене. 

Псалм 19:4-6: „В тях Той постави шатър за слънцето… то като младоженец излиза от стаята си… Излиза от края на небесата и обикаля до краищата им, и от топлината му нищо не се скрива.”

Библейските критици се присмиват на тези стихове и твърдят, че според тях слънцето се върти около земята. Някога учените са смятали, че слънцето е неподвижно. Едва наскоро е било открито, че слънцето всъщност се движи в пространството със скорост от приблизително 600 000 мили в час. То пътува през небесата и „обикаля” точно така, както Библията казва. Обиколката му е толкова голяма, че ще са необходими 200 милиона години да направи пълна орбита. 

Битие 2:1: (след сътворението): „Така бяха завършени небето и земята, и цялото им войнство.”

В еврейския оригинал е използвано минало свършено време на глагола „завършвам”, показващо действие в миналото, което никога няма да повтори. Сътворението е „завършено” веднъж завинаги. Ето защо Първият закон на термодинамиката гласи, че материята и енергията не могат да се създават или унищожават. В днешно време не се извършва „сътворяване”. То е „завършило”, както заявява и Библията.  

Евреи 1:10, 11 (написано преди 2000 години): „В началото Ти, Господи, си основал земята и дело на Твоите ръце е небето; те ще изчезнат, а Ти пребъдваш. Да! Те всички ще остареят като дреха.”

Три пъти Библията заявява, че земята се износва. Точно това гласи и Вторият закон на термодинамиката (законът за увеличаващата се ентропия): При всички физически процеси, всяка подредена система с времето става по-хаотична. Всичко се изчерпва и износва, тъй като се използва все по-малко енергия. Това означава, че след време вселената ще се „износи” до такава степен, че (теоретично погледнато) ще настъпи „топлинна смърт” и следователно няма да имаме повече достъпна енергия. Учените са го открили сравнително скоро, но Библията го е казала ясно и с малко думи. 

Битие 17:12: „Всяко мъжко дете между вас във всичките ви поколения, като стане на осем дни, трябва да се обрязва…”

В Библията се настоява обрязването на децата от мъжки пол да се извършва в осмия ден, тъй като в този ден коагулиращият фактор в кръвта, наречен протомбин, има най-високо ниво. Медицинската наука е открила, че точно тогава имунната система на човека е в своя връх. 

Битие 3:15: „И вражда ще поставя между тебе и жената, и между твоето семе и нейното семе: то ще ти смаже главата, и ти ще му нараниш петата.”

Този стих разкрива, че жената притежава „семето на живота”. Това става известно едва преди няколко века. Някога са вярвали, че само мъжът притежава „семето на живота”, а жената не е нищо повече от инкубатор. 

Исая 40:22 (написано преди 2800 години): „Онзи, Който… простира небето като завеса и го разпъва като шатър за живеене.”

В днешно време учените знаят, че вселената се разширява, т.е. разпростира. Поне на седем места в Писанието ни е казано, че Бог простира небесата като завеса. 

       Тези научни и пророчески факти доказват, че Библията не е обикновена книга. Тя има свръхестествен произход, както и самата тя твърди. Именно в Божието слово 3800 пъти е записано: „Така говори Господ.” Няма нито една книга в която и да е световна религия (Бхагавад Гита, Ведите, Корана, Книгата на Мормон и т.н.), в която се съдържа съвършено точна пророческа и научна истина. Всъщност, всички те съдържат твърдения, които са очевидно погрешни и ненаучни. 

 

А еволюцията?

       Какво да кажем за еволюцията – нима не опровергава Библията? След като никой от нас не е бил там в началото, трябва да разчитаме на исторически доказателства, за да съберем пъзела на миналото. Ако няма Създател, би трябвало да има голям брой доказателства, които да показват, че всичко се е получило случайно и чрез природни процеси. Да разгледаме доказателствата, като започнем със самото начало.

       Учените смятат, че вселената е започнала с Големия взрив – „нищото” внезапно се превърнало във време, пространство, материя и енергия, като формирало една огромна, сложна, подредена вселена, съставена от повече от 100 милиарда галактики и съдържаща предполагаемите билион билион билион билиона тона материя. Но откъде се е взела първоначалната материя? Как е възможно нещо да дойде от нищото и само по себе си? Какъв е катализаторът довел до „взрива”?

       Според Първия закон на термодинамиката (законът за запазване на енергията) материята и енергията не могат да бъдат нито създадени, нито унищожени. Ако нещо се появи спонтанно от нищото, това би противоречало на цялата позната наука. Дори в наше време учените имат много теории за нашия произход, но нито едно доказателство. От друга страна, всички доказателства подкрепят това, което бихме открили, ако Бог е казал и вселената внезапно е дошла от нищото – точно така, както твърди Библията.

       Следващият проблем е произходът на живота. Ако нещо неживо оживее, това е по-скоро научна фантастика, а не наука. Интелигентни учени, които използват високо развити технологии, не могат да създадат живот в лаборатория.

       Законът за биогенезата доказва, че „спонтанното зараждане” е невъзможно и че живот може да възникне само от живот. Според закона за биогенезата животът продължава себе си – един вид произвежда само своя вид, както е казано в Библията. Няма никакви научни доказателства, че невероятното разнообразие от живи същества е възникнало от една проста клетка. Според Втория закон на термодинамиката (законът за увеличаваща се ентропия) всяка подредена система с времето има склонност да става по-малко подредена, т.е. нещата не стават по-организирани и по-сложни.

       Дали промените в птичите клюнове, например, не са доказателство в полза на еволюцията? Еволюционистите обикновено цитират примери за естествен отбор и твърдят, че те са доказателство за еволюцията. Обаче естественият отбор, т.е. адаптирането, е просто изменение вътре във вида и няма нищо общо с Дарвиновата еволюция. Има огромно разнообразие в кучешкото семейство – от Чихуахуа до Немския дог – но измененията, които наблюдаваме, са винаги в границите, поставени от генетичния код. Кучетата си остават кучета, птиците си остават птици и хората – хора. Дарвиновата еволюция приема, че тези малки вътрешновидови вариации могат да се натрупат и да създадат изцяло нови типове и основни черти (например влечугото да стане птица), за което не съществува никакво доказателство.

       ДНК е генетичен език и пътят от молекулите до човека изисква изключително големи увеличения в генетичната информация, за да се създадат нови телесни части. Все едно една „телеграма” да създаде „енциклопедии” от смислени генетични изречения – нещо, което случайните мутации никога не могат да направят. Мутациите са като правописни грешки. Те могат само да изменят или премахват съществуващи структури, но не могат да създават нови. Учените все още не са открили дори единична мутация, която да увеличи генетичната информация.

       Но нали сходствата в ДНК показват, че сме свързани с маймуните? ДНК е кодът за това как нашите тела изглеждат и функционират. Колкото повече общи черти или телесни функции съществуват между хората и животните и дори растенията (очи за зрение, ензими за храносмилане и т.н.), толкова повече сходни кодове намираме в моделите на нашето ДНК. Вместо да са доказателство за общ произход, те сочат към общ Създател!

       Какво можете да кажете за фосилите? Не доказват ли постепенния преход от прости към по-сложни форми на живот? По време на камбрийския взрив буквално всички основни животински групи се появяват внезапно, без да има никаква следа от по-малко сложни предшественици. Фосилите показват, че повечето животни се появяват напълно оформени по едно и също време и остават непроменени във времето. Точно това би трябвало да открием, ако смятаме, че сътворението е истина.

       В същото време би трябвало да съществуват безброй милиарди „преходни форми”, ако еволюцията е вярна. Единственото, което имаме на разположение, са няколко мостри със спорна автентичност. Дори „рудиментарните органи” не помагат особено на теорията. Списъкът на предполагаемите рудиментарни органи се е свил от 180 по времето на Дарвин до нула в наши дни, тъй като учените са открили функцията, която Бог е вложил във всеки от тях.

       Можем да обобщим, като кажем, че не съществуват научни (подлежащи на наблюдение и опити) доказателства за Дарвиновата еволюция. Всъщност тя противоречи на няколко познати научни закона.

       Приемането на еволюционната теория изисква огромна и сляпа вяра. Ако християните вярваха толкова убедено в Библията, колкото еволюционистите вярват в теорията на еволюцията, бихме преживели съживление. Еволюцията не представя доказателства против съществуването на Бог. Тя просто показва, че вярващите в нея са напълно способни да вярват в невидимото. Така се доказват думите на Наполеон: „Хората могат да повярват на всичко, стига да не е от Библията.” 

 

Има ли грешки в Библията?

       Може би сте открили нещо, което смятате за грешка в Библията, и това ви пречи да я приемете за достоверна. Ето някои от най-често срещаните въпроси, които скептиците представят: 

-        Заекът на преживя

-        Говори се за две сътворения

-        Съпругата на Каин

-        Адам не умира в деня, който Бог е посочил

-        Плоска земя

-        Жестокостите в Библията

-        Божествен геноцид

-        Противоречие между принципите „око за око” и „обърни другата буза”

-        Седекия не вижда Вавилон

-        Противоречие в разказа за начина, по който Савел от Тарс е повярвал

 

       Да разгледаме последните две, след което ще представя и други аргументи:

       „Ще го закарам [Седекия] във Вавилон в Халдейската земя; но няма да я види, при все че там ще умре” (Йезекийл 12:13).

       „И Юдейският цар Седекия няма да избегне от ръката на халдейците, а непременно ще бъде предаден в ръката на вавилонския цар и ще говори с него уста с уста, и ще се погледнат очи в очи; и той ще заведе Седекия във Вавилон…” (Йеремия 32:4, 5).

       Като че ли има явно противоречие. Един пророк казва, че Седекия няма да види Вавилон, а друг заявява, че Седекия ще бъде пленен и отведен във Вавилон.

       Ето какво всъщност се е случило:

       „Тогава вавилонският цар закла синовете на Седекия в Ривла пред очите му, както и всички Юдейски благородни. При това избоде очите на Седекия и го окова с две медни окови, за да го заведе във Вавилон” (Йеремия 39:6, 7).

       Седекия вижда очите на царя на Вавилон, след което е ослепен и отведен във Вавилон.

       Ето друго явно „противоречие” в двата разказа за обръщането на Савел от Тарс.

       „И той, треперещ и поразен, каза: Господи, какво искаш да направя? А Господ му каза: Стани и иди в града, и ще ти се каже какво трябва да правиш. А мъжете, които го придружаваха, стояха като вцепенени, понеже чуха гласа, а не видяха никого” (Деяния 9:6, 7).

       „А аз отговорих: Кой си Ти, Господи? И ми каза: Аз съм Исус Назарянинът, когото ти гониш. А тези, които бяха с мен, видяха светлината, но не чуха гласа на Този, който ми говореше” (Деяния 22:8, 9).

       Дали са чули глас, или не? Ето го отговора:

       „Отче, прослави Името Си. Тогава дойде глас от небето: И го прославих, и пак ще го прославя! На това народът, който стоеше там, като чу, каза: Гръм е. Други пък казаха: Ангел Му говори” (Йоан 12:28, 29).

       Стоящите наблизо чуват Божия глас, но не чуват какво се казва. Сега имате избор. Можете да започнете да спорите за думата „глас” или да се спрете за момент и да си кажете: „Дали в мене има такава гордост, че да отказвам да се смиря? Възможно ли е моята така наречена мъдрост да ме тласка към погрешния край на опашката? 

 

Какво може да се каже за жената на Каин и другите възражения?

       Въпреки доказателствата за надеждността на Библията, ние живеем във век, когато мнозина се смятат за прекалено просветени, за да вярват в Библията. Те си мислят, че аргументите, които представят, са нещо ново. Тези аргументи са стари и изтъркани и е необходимо голямо търпение, за да се говори за възражения, на които е било отговаряно хиляди пъти – например, „откъде Каин си е намерил жена?” и „възможно ли е да знаем, че Бог съществува?”

       „Исус е казал, че синаповото семе е най-малкото, но в наше време има и по-малки семена”, „колко ангели са били край гробницата?” или „ако Бог е любов, защо се случват лоши неща?” Отговарял съм им толкова пъти, че сега реших да ги събера в кратък отговор в картечен стил. Може би няма да убедят закоравелия скептик, но могат да ви помогнат, ако имате затруднения с някой от тях или да ви дадат отговор, в случай че ви зададат същия въпрос.

       Заекът наистина яде за втори път частично смлени фекални топчета, които излизат от специална торбичка, за да се подпомогне храносмилането (еврейският израз означава буквално „издига това, което е било погълнато”.

       В Битие 1 гл. ни е представен разказът за сътворението ден по ден за цялата творческа седмица, докато в Битие 2 гл. са дадени подробностите за сътворението на човека в шестия ден.

       Каин се е оженил за далечна сестра, както и вие сте направили, ако сте женени.

       Библията поставя в една категория прилепи и птици, тъй като групира крилатите създания на едно място, много преди съвременната система на класифициране да е била създадена. Само защото системите са различни, това не означава, че една от тях е погрешна.

       В Библията не се казва, че земята е плоска. Текстът от Исая 40 гл. твърди, че е кръгла.

       Исус говори за семената, които се сеят от евреите в Израел. Синаповото семе е най-малкото от тях.

       Принципът „око за око” не ни насърчава да си отмъщаваме. Отнася се за присъдите в гражданското право.
Следва част 2: http://maranatha.blog.bg/drugi/2014/04/21/noeviiat-kovcheg-evoliuciiata-i-nauchnite-fakti-v-bibliiata-.1258878




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 581072
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930