Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2014 22:23 - Новото приятелско лице на папството
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 4785 Коментари: 3 Гласове:
3



Трябва ли да променяме тълкуването си върху Откровение 13 гл.? 

През последните дни много адвентисти потриват очите си от удивление. Те виждат папа, който не отговаря на представата им за антихрист. На външен вид Франциск е доста приятна личност. Изглежда смирен и скромен, отхвърля помпозността и блясъка, използва малка кола вместо луксозна лимузина, раздава пари на бедняци през нощта и поставя под въпрос властта на католическата църква и дори на собствената си длъжност. „Ефектът Франциск” (според германския вестник Augsburger Allgemeine) се усеща не само във Ватикана, но и в цялата католическа църква. Дали „звярът” се е преобразил?

Всъщност тази очевидна промяна започва преди 50 години, но сега при папа Франциск тя достига до нови върхове. Началото е поставено от Втория Ватикански събор (1962 – 1965 г.). От тогава папството се представя в много по-благоприятна светлина, отколкото го е описала Елън Уайт във „Великата борба”. Докато папа Григорий XVI от 19 век обявява свободата на съвестта за „лудост” и „гибелна заблуда”, то през 1963 г. папа Йоан XXIII посочва религиозната свобода за основно човешко право. Експертът по въпросите на католицизма Ханс Хайнц пише в най-новата си книга: „Сред неговите наследници най-вече Йоан Павел II (1978 – 2005 г.) не пропуска нито една възможност да се представи за защитник на свободата на съвестта и религията.”[1] 

 

Защитник на свободата на съвестта?

Някои може би ще се запитат: След като папата е защитник на свободата на съвестта и религията, освен че е скромен и смирен, не е ли очевидно, че нашето тълкуване на Откровение 13 гл. не е вече актуално? Дали негативният образ на папството не е повлиян от историята на Средните векове? Дали този образ не е създаден от антикатолическа Америка през 19 век? Не се ли отнася тази „настояща истина” само за там и за тогавашното време? Елън Уайт и ранните адвентисти едва ли са можели да предполагат колко много ще се промени католицизмът в резултат на Втория Ватикански събор.

Ако искаме да ревизираме тълкуването си по този въпрос, ще трябва да изхвърлим всичките си възгледи за събитията на последното време? Може би ръководеният от католическите водачи икуменизъм не е чак толкова лоша идея? Как да коментираме и предполагаемото божествено вдъхновение на Елън Уайт? Някои адвентисти вече са си направили съответните изводи. Дали са прави?

 

Пророчества или футурология?

За да отговорим на тези въпроси, първо трябва да осъзнаем, че пророчествата не са футурология. Науката футурология разглежда тенденции от миналото и ги екстраполира в бъдещето. Така създава картина на нещо, което вероятно ще се случи. Ако ние, например, знаем, че за последните пет години населението на света е нараснало с половин милиард души, можем да предположим, че през 2019 г. на планетата ще има 7.6 милиарда човешки същества – разбира се, като вземем предвид някои фактори.

По своето естество обаче пророчеството е съвсем различно. Бог не спекулира с бъдещето. Той го знае. Тъй като съществува извън времето и пространството, за Него миналото, настоящето и бъдещето се случват едновременно. Бог не изчислява и не предполага какво ще се случи – Той го знае. Това включва и изненадите, които нито един футуролог някога е успял да предвиди. Можем да го научим от историята.

Има ли футуролог, който да е предвидил падането на Съветския съюз и терористичните атаки от 11 септември? Нито един! И двете събития имат последствия, които промениха света. Изчезването на Съветския съюз остави само една суперсила, а именно Съединените щати, както е било подсказано от адвентното тълкуване на Откровение 13 гл.

Терористичната атака от 11 септември и последвалата война против тероризма укрепиха ролята на тайните служби по целия свят. Други страни доброволно приеха водещата роля на американските разузнавателни агенции в тази битка. В САЩ терористичната атака породи манията за събиране на информация от Националната агенция по сигурността. След 11 септември бе предприета важна стъпка в посока към световен контрол над всички хора, точно както се разбира от Откровение 13 гл.

Какво още ще се случи по пътя към изпълнение на пророчествата? Не знаем. Нито един футуролог няма представа. Бог обаче знае. До този момент Той винаги се е оказвал прав.

 

 

Съвпада ли пророчеството?

Дали това ново и така приятно лице на папството съвпада с пророческото предсказание? „И видях една от главите му като че ли смъртно ранена; но смъртоносната му рана оздравя; и цялата земя учудена отиде след звяра” (Откр. 13:1). Тук се говори не само за укрепване на политическата власт на папството, но и за все по-голямото възхищение и уважение към него. В момента папа Франциск постига точно това. „И ще му се поклонят всички, които живеят на земята” (ст. 8).

Текстът говори за преклонение в световен мащаб. Просветеният и либерален ум не би толерирал папски заповеди и забрани. Един образец на смирение, скромност и благотворителност е много по-приемлив. Свидетели сме точно на това в момента. Според Си-Ен-Ен папа Франциск е най-дискутираната личност по интернет по целия свят. Според телевизионния канал той се радва на все по-голяма популярност дори сред атеистите. Не е случайно, че списание „Тайм” го обяви за Личност на годината за 2013 г.

Не се съмняваме в неговата искреност. Пророчеството говори за папството, а не за определен папа. Знаем, че зад папството стои голям стратег. От една страна, нямаме представа колко време Франциск ще бъде папа. Може би работата му е просто да помогне на папството да спечели популярност и да послужи като „понтифекс” (строител на мостове) за своя наследник.

От друга страна, трябва да правим разлика между това, което е пред очите ни, и онова, което не виждаме. Футурологът – като всеки човек, който не вярва в божественото предузнание – дава предпочитание на видимите неща. Какво друго му остава? Като вярващи ние имаме избор: Смятаме ли, че папството се е променило и че нашето тълкуване на Божието пророчество е погрешно? Или имаме доверието, че в края на краищата Бог ще излезе прав и че Той, подкрепяйки Своята вестителка Елън Уайт, ни е дал надеждна информация за случващото се зад кулисите, както и поглед към бъдещето?

Без да споменава директно която и да е личност, Елън Г. Уайт пише за могъщи измамници: „Дали обет за постоянна бедност и унижения, обмислената им цел бе да си осигурят богатство и сила, да се посветят на унищожаването на протестантството и на възстановяването на папското върховенство. Като се представяха като членове на своя орден, носеха мантия на святост. Посещаваха затвори и болници, обслужваха болните и бедните, изповядвайки, че са се отрекли от света и че носят святото име на Исус, Който обикаляше, за да прави добро. Но под тази непорочна външност често пъти се криеха най-престъпни и ужасни намерения. Основен принцип на ордена бе: целта оправдава средствата. Естествено, че при такова правило лъжата, кражбата, клетвопрестъпването, предумишленото убийство бяха не само простени, но даже се препоръчваха, когато служеха на интересите на църквата… скоро се разпространиха из цяла Европа и там, където се установяваха, следваше съживяване на папството.”[2]

За света, който под влиянието на релативизма се е отвърнал от библейската истина и от спасителната вяра, социалното поведение и жестовете на смирение означават много, а папа Франциск е усвоил тези теми. Не бива обаче да забравяме, че католическата църква продължава да поддържа очевидни ереси. Сред тях са промяната на десетте заповеди, богоподобното поклонение пред Дева Мария, учението за безсмъртието на душата, чистилището, вечното мъчение в ада, както и премахването на прекия достъп до Христос посредством свещеническото застъпване и обреда на изповедта. Вавилон наистина е паднал.

Когато аржентинецът Хорхе Марио Берголио бе избран за папа, един от първите му официални актове бе да се помоли на Дева Мария. Не, папата не е преобразен. По всичко личи, че адвентното тълкуване на Откровение 13 гл. все още е вярно. Новият папа – въпреки заслужената симпатия към него – го е направил дори още по-достоверно.

 

Списание „Адвентист ривю” 

Автор: Герхард Падерац, Германия



[1] Hans Heinz, Glaube, Macht, und Hybris: Die Katholische Kirche in Geschichte und Prophetie (Mundelsheim, Germany: Basista Media, 2013), p. 28. 

[2] Елън Г. Уайт, „Великата борба” (Mountain View, Calif.: Pacific Press Pub. Assn., 1911), pp. 234, 235.





Гласувай:
3



1. sartorium - Хм...
26.07.2014 23:39
"Тъй като съществува извън времето и пространството, за Него миналото, настоящето и бъдещето се случват едновременно."

Че какво изобщо иска тогава бог от нас, след като предварително знае всичко, което сме извършили, вършим и ще извършим. В такъв случай ние просто нямаме никакъв избор.

И междувпрочем, това похвално слово за папата-супергерой е доста смешно. Остава да напишеш, че след като раздаде пари на бедняците (то пък кой знае колко бедняци да има във Ватикана, дето са 50 човека на кръст цялото население), папата скача в малката си таратайка и обикаля тъмните улички - тук обезоражава лош бандит насочил шмайзер срещу бедно сираче, там сваля малко коте, което не може да слезе само от дървото, на което се е качило, на трето място помага на бременнна жена да роди, докато пътуващите към нея акушери се опитват да се измъкнат изпод останките на току-що катастрофиралата си линейка (това все едно в България става, ама айде).
Бе въобще - комедия :-))
цитирай
2. maranatha - Целта на статията е малко по-различна
27.07.2014 11:50
Няма съмнение, че всички медии представят Франциск в много по-благоприятна светлина от предшествениците му и изграждат образа на добър и скромен човек. Целта на статията е малко по-различна. Всички основатели на протестантизма без изключение - Лутер, Калвин, Цвингли, Джон Нокс, Латимър, Ридли и т.н. са твърдели, че папството е пророкуваният в Библията антихрист. В последно време има доста сериозна промяна на протестантската теология и сега повечето смятат, че антихристът ще е някаква конкретна личност, която ще дойде в бъдеще време. Адвентистите са единствените, които продължават да поддържат традиционното протестантско становище, но вече се чуват гласове, че новият папа не се вмества в библейското пророчество. Авторът на статията всъщност твърди, че дадените от Бога пророчества винаги се изпълняват, независимо дали това ни се вярва или не.
цитирай
3. karadzha - Който мисли, че
30.07.2014 05:51
човешката душа не е безсмъртна е в голяма заблуда.
Май тия адвентисти точно тъй разсъждават.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579882
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031