Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2009 20:08 - Празникът на сътворението
Автор: maranatha Категория: Технологии   
Прочетен: 2822 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 29.10.2009 19:03


Празникът на сътворението

Божието дело е повече от фантастично, повече от невероятно

 

Стига да поиска, Бог би могъл да създаде сигурна, виртуална вселена, населена с виртуални обитатели; би могъл да прекара вечността в наблюдаване на виртуалния живот на виртуалното Си творение.

Случва се обаче нещо различно. С пълното съзнание за всички възможни последствия Бог създава реална вселена с невероятна сложност. Започват да съществуват пространството, материята и времето, но което е най-удивително – появяват се и живи същества. Изучаването на Божите намерения относно сътворението на вселената е вълнуваща и благодатна тема, за която ще си струва да размишляваме през цялата вечност. Засега е ясно едно: безграничната любов подтиква Божеството да сподели блаженството и радостта на съществуването със сътворените същества (Ис. 45:18).

 

Потресаваща енергия

Създаването на материята изисква проява на потресаващо количество енергия и изобретателност, които поне в настоящия момент са извън умствените способности на човека. Всичко последващо във физическия свят – гравитацията, електромагнитната радиация, електричеството, здравите връзки между елементарните частици, законите на физиката и химията, образуването на звезди и планети, създаването на живи организми – произлиза от действието на енергия, която е била компресирана, стабилизирана и „пакетирана” в почти 100 вида атомни ядра.

Изчислено е, че във видимата вселена има от 1050 до 1080 атома. Ако те са само атоми на водорода (най-лекият от всички елементи), за тяхното създаване биха били необходими 3.6 х 1039 до 3.6 х 1069 калории енергия[1]. За сравнение, общата консумация на електроенергия за цялото човечество през 2005 г. е 1.4 х 1019 калории.

Макар че цялата материя произлиза от десницата на Твореца, тя е дар за всичките Му творения. Бог не е в материята. Въпреки това Творецът познава всеки аспект от творението Си – до най-малката елементарна частица. Господ знае мястото и функцията на всеки от Своите 1080 атоми.

Това се подразбира от Исусовите думи, обясняващи, че Бог познава и най-малките неща във физическия свят: „Не се ли продават две врабчета за един асарий? И пак нито едно от тях няма да падне на земята без волята на нашия Отец. А на вас и космите на главата са всички преброени” (Мат. 10:29, 30).

След като създава милиарди разнообразни галактики, като във всяка има милиарди звезди и неизброимо число обитаеми планети, Бог решава да извика на бял свят ново същество, за което ни се казва, че е създадено по Негов образ (Битие 1:26, 27). Според Елън Г. Уайт то е такова не само по външен вид, но и по характер.[2] С тези способности хората биха могли да служат като нова връзка между Твореца и останалите Му творения.

Отделя се място за звезда (слънцето) и за планетите в галактиката Млечен път, където около 300 милиарда звезди вече се въртят оформени като плосък диск с диаметър 100 000 светлинни години. Ако създадем макет на Млечния път с диаметър 80 мили, Слънчевата система, в която се намира Земята, би имала размери 2 милиметра.

 

Нашите съседи

В центъра на Слънчевата система Творецът е поставил голямата звезда Слънце, която се състои от приблизително от 2 х 1027 тона нагорещен водород, който е в процес на термоядрено сливане с хелия. Това води до ежесекундната загуба на 685 милиона тона материя, като по този начин се излъчва енергия и се емитират частици със заряд. (За сравнение, атомната експлозия над Хирошима е предизвикана от унищожаването на 1 грам плутоний.) При сегашната скорост на горене, слънцето има достатъчно гориво за още милиарди години.

До слънцето Бог поставя най-близо „твърдите” планети – Меркурий, Венера, Земя и Марс, като най-голяма от тях е Земята. Те се състоят основно от силикатни скали. Четирите „външни” планети, много по-големи от „твърдите”, са съставени предимно от газове. Юпитер и Сатурн имат в състава си най-вече студен водород и хелий, докато Нептун и Уран са от лед, метан и амоняк. Около външните планета кръжат в орбита приблизително 150 луни, някои от които са с размери близки до „твърдите” планети.

Общата маса на планетите и техните луни е по-малко от 1 % от масата на слънцето, което държи всички небесни тела около себе си под гравитационен контрол.

Когато библейският разказ за сътворението на земята се съчетае със съвременни данни от областта на астрономията, възниква един правдоподобен сценарий, според който Творецът създава по време на творческата седмица цялата слънчева система (а не само земята, слънцето и луната). Ако това е така, тогава можем да предположим, че случилото се по време на творческата седмица е само първата стъпка в превръщането на цялата слънчева система в обиталище на човешките същества.

Текстът „така бяха завършени небето и земята, и цялото им войнство” (Битие 2:1) по всяка вероятност се отнася за планетата Земя и всичко, което е непосредствено около нея.

Атмосферата на току-що създадената земя вероятно е била различна от днешната (виж Битие 2:5, 6). Предполага се, че е била много по-богата на въглероден двуокис, за да може богатата зеленина, покриваща предпотопната планета, да се развива посредством фотосинтезата.

Повърхността на новосъздадената земя била разнообразена с ниски хълмове и планини около които имало реки и езера. Нямало скали, блата и пустини. Навсякъде земният пейзаж надхвърлял по-красота дори най-изкусно поддържаните дворцови паркове.[3]

 

Изумително!

Онова, което се случва след оформянето на Земята е просто изумително. Използвайки основно елементите водород, кислород, азот, въглерод, фосфор и сяра, Творецът създава структури с невъобразима сложност, които са в състояние да поглъщат слънчева и други видове енергия; да растат, да се делят, да се движат и да имат усет за заобикалящата ги среда. С други думи, живите организми.

За да се създаде най-малката жива единица, клетката, се изисквало конструирането на хиляди различни по вид фини, гигантски образования от атоми в макромолекули протеин, нуклеинова киселина, полизахариди и липиди. Някои от тези конструкции били използвани като основни елементи; други станали специализирани машини, улесняващи химичните промени.

Феноменът живот е крайният резултат от стотици и дори хиляди химични промени в клетките. Химичната промяна е пренареждането на определени струпвания на атоми (молекули) в нови струпвания. В живите клетки верижните реакции на химическата трансформация се осъществяват без прекъсване. Точно това отделя живата материя от инертните, мъртви тела. Макар че могат да създадат някои от макромолекулите, необходими за живата материя, учените не са в състояние да стартират или рестартират стотиците отделни, непрекъснати верижни реакции, развиващи се във всяка клетка. Този биологичен феномен е неопровержимо доказателства, че животът е сътворен и никога не би могъл да възникне спонтанно.[4] Биохимичните верижни реакции, чието начало във всяка клетка и всеки организъм е поставено при сътворението, продължават без прекъсване през стотиците поколения до наши дни. Биолозите са открили този закон и са го обясняли с думите „живот произлиза единствено от живот”.

Господ е създал два вида живи организми. Някои създания притежават нервна система, която им дава възможност за мобилност и памет и ги прави способни да усещат заобикалящата ги среда чрез гледане, чуване, докосване и т.н. Освен хората Творецът е създал неизброимо число създания (големи животни, птици, риби, насекоми и т.н.).

Втората категория новосъздадени творения са биороботите, т.е. на тях им липсва нервна система и те не осъзнават собственото си съществуване. Подобни организми служат за рецептори за слънчева енергия, храна, строителен материал и „украса”. Те са и съставни части от биосферата. Към тях се причисляват растенията, цветята, дърветата и микроорганизмите.

 

Взаимна зависимост

Всички живи организми на земята принадлежат към една обща биосфера. Взаимодействието между тях може да се характеризира с понятието взаимна подкрепа. Нито едно от земните създания не е направено така, че да съществува независимо. За да се развиват, растенията трябва да „прихващат” газа азот от въздуха, подпомагани живеещи в корените им микроорганизми.

Изобилната слънчева енергия, която къпе земята, бива хваната от растенията и фотосинтезиращите водорасли. Растенията използват слънчевата енергия, за да създават въглехидрати от въглеродния двуокис, който идва от въздуха и водата.

Едемската градина трябвало да бъде модел за подражание на всички поколения, които щели да населят земята. Вместо с градове, голяма част от обитаемите земни райони трябвало да бъдат покрити с градини, където природата непрестанно да разкрива пред хората мъдростта и любовта на Твореца.[5]

В центъра на Едемската градина имало специално дърво, чиито плодове били необходимо за непрекъснатия живот на хората. Нито един организъм не бил създаден безсмъртен. От време на време човешките същества трябвало да приемат от плода на дървото на живота, за да поддържат живота в себе си. Не е разкрито в Библията как животните, рибите, птиците и насекомите биха могли да отблъскват смъртта.

Експериментите с тъкани доказват, че здравите човешки и животински клетки могат да се делят само определен брой пъти. За човешките клетки максималният брой деления се осъществява за максимум 120 години живот. Ограниченият брой клетъчни деления се дължи на факта, че след всяко следващо деление се скъсяват краищата на хромозомите, наречени теломерични области. Само клетките на рака имат капацитет да се делят неограничен брой пъти, тъй като притежават активни теломеразни ензими. Активната теломераза не причинява рак, но дава възможност на „повредения” генетичен апарат на поразените клетки да се възпроизвежда.

Микроорганизмите съдържат кръгообразни хромозоми и тяхното клетъчно деление не води до скъсяване на генетичния материал. Теоретично, те могат да се делят безкрайно много. Когато обаче една клетка се раздели на две дъщерни клетки, нейното съществуване се прекратява, тъй като тя се „влива” в своето потомство.

Вероятно плодът от дървото на живота е могъл да поддържа до безкрайност теломеразната активност в зрелите инвидиди. Дългият живот на предпотопните хора вероятно се дължал до голяма степен на остатъчната теломеразна дейност, наследена от Адам и Ева.

Ако би било възможно да създадем каталог на всички изобретения, необходими за създаването на нашата биосфера, броя би надхвърлил многократно общия брой на всички патентовани изобретения във всички патентни агенции по света.

Изключителната интелигентност,изобретателност и очевидна елегантност на начина, по който живият свят е свързан в едно, са извън интелектуалните възможности на човечеството. Когато размисля за всичко това, наблюдателят не може да не сложи ръка на устата си (Йов 40:4). Каквото и да се каже би било недостатъчно. Думите ни биха били само опростяване на тази велика тема. Тук мълчанието е красноречие.[6]

Възможно ли е да се съмняваме в добротата, любовта и мъдростта на Твореца, създал това необятно, величествено и „твърде добро” творение? Отговорът може да е едно ясно НЕ!

Присъединяваме се към псалмиста, който възкликва: „Колко са велики Твоите дела, Господи! Твърде дълбоки са мислите Ти!” (Пс. 92:5). „Господи, Боже мой, Т си сторил много чудеса; и Твоите мисли заради нас не е възможно да ги изложи някой пред Теб; ако бих поискал да ги изявя и разкажа, те превишават всяко преброяване” (Пс. 40:5).

Джордж Т. Джейвър е бил преподавател в Биохимичния факултет на медицинския университет Лома Линда до пенсионирането си през 2006 г. Понастоящем живее в Ню Лайпциг, щата Северна Дакота.



[1] 3.6 х 1039 е научното съкращение 36 последвано от 38 нули: 3,600,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000. Съответно 3.6 х 1069 е 36 последвано от 68 нули.

[2] Ellen G. White, Patriarchs and Prophets, p. 45.

[3] Пак там, с. 44.

[4] G. Javor, Evidence of Creation (Hagerstown, MD.: Review and Herald, 2005).

[5] Ellen G. White, Education, p. 22.

[6] Ellen G. White, Fundamentals of Christian Education





Тагове:   еволюция,   библия,


Гласувай:
1



1. maranatha - Сътворението не е съвместимо с еволюцията
14.10.2009 18:43
Между другото, има много хубави филми и материали за сътворението. Могат да бъдат свалени от тук:
http://dataup.sdasofia.org/sel.php?sel=create
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579929
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031