Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2009 08:19 - Седемте тайни на здравата църква
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 2221 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.07.2009 08:39


Седемте тайни на здравата църква

 От Том Рейнър 

В един от последните броеве на сп. „Аутрийч” писах за седемте гряха на умиращите църкви. Откликът бе изключителен, но постоянно ми задаваха един и същ въпрос: „Том, след като разбрахме кои са характеристиките на умиращите църкви, можеш ли да ни разкажеш за особеностите на здравите църкви?” Отново разгледах проучването си върху повече от 2000 здрави църкви в Америка и открих общите черти. С вълнение ги споделям с вас.  

Започвам с няколко уговорки. Първо, нямам намерение да ви отегчавам с данните, които имаме на разположение. Второ, списъкът ми с принципи съвсем не е изчерпателен. Сигурен съм, че ще се запитате защо някои не са включени. Изследователският ми екип направи всичко по силите си, за да определи седем основни принципа, следвани от здравите църкви, но по всяка вероятност някои са пропуснати. И накрая, тези „тайни” не са никакви тайни. Просто се опитах да направя заглавието по-интересно.  

Тайна № 1:

Църковните водачи и миряните издигат Свещеното писание. Макар че придържането към консервативен и евангелистки възглед за Библията не гарантира здраве в църквата, ние не намираме здраве в църквите, където Писанието не се приема за авторитет. Тази така наречена тайна е открита не само от нас, но и от голям брой изследователи. 

Тайна № 2:

Църквите и техните водачи се опитват да са в крак с времето. В днешните църкви обстановката е доста опасна. „В крак с времето” може да има много значения, които да са както положителни, така и отрицателни в зависимост от гледната точка и философията на църковния живот. Тук е мястото да изясня, че „в крак с времето” съвсем не означава и не може да означава компромис с Библията.

Мнозина църковни ръководители копнеят за деня, когато християните ще се интересуват най-вече от лоялността си към Библията и от евангелизиране на невярващите. За съжаление мнозина църковни членове се интересуват повече от собственото си удобство отколкото от саможертвеното служене и проповядване на евангелието пред хората, които не следват Христос. Повечето църковни конфликти, на които съм бил свидетел, се въртят около странични теми: музикалния стил, дължината на проповедта, църковната сграда.  

Тайна № 3:

Църквите и техните водачи се придържат към върховенството на проповедта. В някои църкви проповядването е загубила своята сила и насоченост. Смята се за нещо ненужно и само за един от видовете комуникации. Дори да е основна част от богослужението, проповедникът не му отделя време и не се подготвя добре. Изнасят се проповеди, но в тях няма никаква сила.  

Сред изучаваните от нас църкви проповядването бе основно за тези, в които имаше траен растеж и значителни дейности. Пасторите, които проповядваха всяка седмица, прекарваха пет пъти повече време в подготовка за проповедите от онези, които изнасяха проповеди в болни църкви. Съществува силна зависимост между времето за подготовка на проповедта и здравето на църквата.

Разбира се, ако е необходимо проповедниците да прекарват доста време в подготовка на проповедите, църковните членове трябва да им дадат тази възможност. Не може да се очаква да присъстват на всяко събрание, да се справят с всяка пасторска задача, да посещават абсолютно всички и да отделят часове за съветване. Членовете трябва да предоставят на проповедника време, през което той да се концентрира върху молитвата и служенето със слово (Деяния 6:4).  

Тайна № 4:

Църквите имат здрави малки групи. За някои църкви основната малка група е неделното училище, за други – домашните групи, които се срещат в различни домове. Църквите, които насърчават включването на колкото се може повече членове в малки групи, асимилират тези членове пет пъти по-добре от онези членове, които ходят само на богослужение.  

Другият белег за здравето на малките групи е включването на ръководителите и пасторите. Те разбират колко е важно членовете и гостите да се свързват помежду си в по-малки групи.  

Тайна № 5: 

  Здравите църкви наблягат на общата молитва и на служенето чрез молитва. Те правят нещо повече от повърхностни изказвания за значението на молитвата. Работех с екипа си в църква от 250 души, които бяха направили така, че по всяко време на денонощието в една стаичка да има човек, който да се моли със застъпническа молитва. Това означава, че 168 души са били отдадени на молитва в тази стаичка поне един час на седмица. След като преди три години ръководството на църквата започнало да набляга на молитвата, двойно по-голям брой хора започнали да идват на богослуженията.

Друг общ елемент в молитвеното служене в здравите църкви е това, че членовете се молят за невярващите по име. Те не се срамуват или страхуват да обявят на глас най-голямата нужда, които даден човек може да има: спасение чрез Исус Христос.  

Тайна № 6:

Здравите църкви приемат съвсем сериозно църковното членство. Като че ли има две основни тенденции, водещи настрана от отговорното членуване. Първата и най-обичайната тенденция е да се поддържат раздути списъци с църковни членове, които всъщност въобще не са верни на църквата. Така църковното членство не означава почти нищо и не е възможно да се поддържа каквато и да е отчетност. Втората тенденция се среща в църкви, където водачите не вярват, че въпросът за членството е особено важен. Случайният посетител има същото ниво на отговорност като дългогодишния служител. Тези църкви смятат, че концепцията за членството е отживелица и дори нещо небиблейско. 

Тайна № 7:

Здравите църкви винаги се интересуват от евангелизирането. Имат служения и програми, които насърчават членовете да евангелизират своите невярващи приятели, роднини, колеги и познати. В областта на доктрините ръководителите в тези църкви вярват в буквалното наказание след смъртта. Така евангелизационните им усилия са мотивирани не само от добрата вест на евангелието, но и от лошата вест за онова, което ще се случи след отхвърляне му.  

Вашата църква провеждала ли е наскоро „медицински преглед”? Ако направите искрена оценка въз основа на седемте тайни, които прочетохте, как бихте я преценили? Като цяло, американската църква не е здрава. Дано Бог да даде на църквата ви всичко необходимо, за да бъде ефективна и здрава за слава на Бога.

------------------------------------------

Томас С. Рейнър е президент и изпълнителен директор на организацията

LifeWay Christian Resources.




Тагове:   библия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579913
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031