Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 21:26 - Чудесата - истински и фалшиви
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 5026 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 07.06.2010 22:51


Чудесата

Истински и фалшиви

 

Случват ли се чудеса в нашето просветено общество? Клифорд Голдстайн казва: „Да, но внимавайте какво приемате за истинско!”

 Представете си, че отивате да слушате евангелизатор на живо. Вие сте един от стотиците, а може би хиляди хора, които са там, за да чуят Божието слово. И изведнъж по средата а проповедта евангелизаторът внезапно ви вика по име: „Знам, че Джон Смит е тук тази вечер.”

Вие сте удивени. Откъде знае? Не е ли някакво съвпадение? Тогава споменава и вашият адрес. Сега вече знаете, че не е никакво съвпадение!

Но това не е всичко. За ваша изненада той казва, че страдате от ужасна болест, което е самата истина. Евангелизаторът заявява, че Господният Дух му е разкрил тези факти, след което ви призовава за излезете отпред, за да се моли за вас. Нима няма да си помислите, че пред вас се извършва чудо?

Тази история се е случила в действителност. През годините много хора са били свидетели на това чудо, когато са посещавали събранията на същия евангелизатор. Представете си каква надежда се е надигала в сърцата им: Господ наистина извършва нещо чудно в живота им!

После се оказва, че „чудото” е обикновена измама. Същата вечер съпругата на евангелизатора обикаляла между присъстващите със скрит предавател в дрехите си. Разговаряла с хората, събирала информация и бързо я предавала на съпруга си, който имал малък приемател в ухото си. „Господният Дух” всъщност бил гласът на съпругата, която използвала трансмитер, настроен на честота 39.17 MHz.

Макар и да е очевидна измама, този случай на духовно шарлатанство ни кара да си задаваме въпроси за чудесата и за тяхното място в съвременното християнство. Трябва ли да очакваме чудеса? Доказват ли чудесата, че извършителят е от Бога? Или Сатана също може да върши чудеса? Ако е така, как да сме сигурни, че няма да бъдем измамени от тях?

 

Реални чудеса

Дори съвсем повърхностният прочит на Библията разкрива, че чудесата са реалност – събития, които не могат да бъдат обяснени по никакъв друг начин освен чрез Божията свръхестествена намеса. От прекосяването на Червено море (Изход 14) до Исусовото ходене по вода (Матей 14); от храненето на евреите с манна в пустинята цели 40 години (Изход 16:5) до нахранването на пет хиляди души (Лука 9:12-17); от грабването на Илия на небето в „огнена колесница” (4Царе 2:11) до възкресението на Исус (Матей 28) – всички тези библейски истории представят светоглед, който съвсем ясно включва свръхестественото. Голяма част от съвременния интелектуален елит не обръща внимание на подобни явления, докато Библията е изпълнена с чудеса.

Това кара мнозина да си зададат въпроса: „Защо в наше време няма толкова чудеса, колкото в библейската епоха?”

Първо, не бива да забравяме, че библейската хронология обхваща цялата човешка история – от сътворението до второто идване на Исус. Пророчествата от Библията стигат до края на времето на нашата земя и дори по-нататък. Следователно, в една-единствена книга е описан огромен период от време и затова ни се струва, че чудесата се случват едно след друго, макар че понякога между тях са изминали векове.

Второ, Библията регистрира само основните събития в историята и най-вече тези, които са свързани с Божията намеса в живота на народа Му. Част от тези събития включват и свръхестественото. Това съвсем не означава, че чудесата са се случвали в живота на всяка отделна личност по начина, описан в Библията. В действителност голяма част от тези събития са записани съвсем точно именно защото са чудеса и следователно – крайно необичайни.

И трето, кой твърди, че в наше време чудесата са по-малко отколкото в библейски времена? Християни по цял свят описват чудеса. Някои са очевидна измама, както в случая със споменатия евангелизатор. Много християни обаче могат да свидетелстват за истинска свръхестествена Божия намеса в живота им. Дали лъжат? Всички ли са свързани с фалшификации? Макар че не винаги е лесно да се документират подобни случаи, за хора, които притежават християнски светоглед, чудесата могат да се случват и се случват. В много случаи свръхестественото – чудото – като че ли е единственото възможно обяснение.

 

Фалшиви чудеса

Разбира се, човек може да стигне прекалено далеч с идеите си за чудеса. Един евангелизатор заяви наскоро, че само служение, което е „подпечатано” от чудеса, може да бъде наистина от Бога. Не ми е известен библейски текст, който да подкрепи подобно изказване, но това повдига важен въпрос: ако се случи чудо, дали задължително е от Бога?

Вярно е, че Библията ни представя ситуации, при които чудесата са нещо реално. Христовата дейност на земята е била изпълнена със свръхестествени елементи и именно чудеса са помогнали на мнозина да се убедят, че Той е Месия.

Дяволът също е реален и също може да върши чудеса. Все пак той е паднал ангел, мощно свръхестествено същество. Дори първото регистрирано в Библията чудо е извършено от Сатана в Едем. Ева сигурно е била крайно учудена да види говореща змия. Накрая се оказало, че говорещата змия е самият Сатана, който използвал „чудото”, за да измами Ева.

Ето как книгата Откровение описва дявола: „И беше свален големият змей, онази старовременна змия, която се нарича дявол и Сатана, който мами целия свят; свален беше на земята, свалени бяха и ангелите му заедно с него” (Откровение 12:9).

Ключовата дума в цитирания текст е „мами”. Сатана мами целия свят и един от методите му е да използва чудеса. Сам Исус казва съвсем ясно, че в последните дни свръхестествени събития ще подведат милиони хора: „Защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така че да заблудят, ако е възможно, и избраните” (Матей 24:24).

В книгата Откровение се говори и за нечиста сила в края на времето и за вършените от нея чудеса. Втората половина от 13 гл. описва един невинен на външен вид звяр, който има „два рога като агнешки”. Той обаче „говори като змей”, т.е. като Сатана. В книгата Откровение се казва, че този звяр „вършеше големи знамения, дори предизвика и огън да слиза от небето на земята пред човеците”. С тези чудеса „мамеше живеещите на земята” (ст. 11-14).

Макар че все още не е известно как точно ще се случат тези чудеса, едно е ясно: Сатана е нечестива свръхестествена личност, притежаваща способността да върши неща, които да ни се струват чудеса. Те са фалшиви не защото са просто ловки измами, макар че понякога може да са такива. Онова, което ги прави фалшиви, е фактът, че Сатана ги използва, за да мами хората.

Апостол Павел предупреждава, че в самия край на времето Сатана ще действа чрез човешки посредници, за да вършат измамни чудеса. „Този, чието идване се дължи на действието на Сатана, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса и с цялата измама на неправдата на онези, които погиват” (2Солунци 2:9).

Бог го обяснява съвсем ясно. Чудесата не винаги са от Него. Всички тези факти трябва да ни подтикват да разглеждаме внимателно всяко свръхестествено събитие, за да преценим на чия страна е извършителят на чудото.

 

Кой дух действа?

Следователно важният въпрос е: Откъде да знаем дали дадено чудо е от Господ или от другата страна? Добрата вест е, че ако предадем сърцата си на Бога и искрено се стремим да разбираме волята Му и да я вършим, няма да бъдем измамени. Библията заявява: „Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, а изпитвайте духовете дали са от Бога, защото много лъжепророци излязоха по света” (1Йоаново 4:1). Как тогава да преценяваме дали даден дух е от Бога или от нечестивия?

Най-добрият начин е да сравним ученията на чудотвореца с казаното в Библията. Ако има разминаване, тогава трябва да проявим голямо внимание, когато решаваме дали чудото е истинско и идва от Бога.

Друг важен въпрос, който трябва да зададем, е дали чудото ни води до служене на Исус като Господ и Спасител, в чиято праведност единствено можем да намерим спасение. Води ли ни до живот на вяра и послушание, както учи Библията. Ако не го прави, бягайте надалеч от чудото и от този, който го е извършил.

И накрая, книгата Откровение описва Божия народ на последното време: „Тук е нужно търпението на светиите, на тези, които пазят Божиите заповеди и вярата в Исус” (Откровение 14:12). Ако се случи някакво чудо, което не води в тази насока, бихме могли да предположим, че то идва от Сатана.

Единственият критерий е Библията. Трябва да проверяваме всяко преживяване, особено свръхестествените, с Божието слово. Исая обяснява този принцип преди повече от 2000 години и очевидно той е валиден и днес: „Нека прибягнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово, наистина няма зазоряване за тях” (Исая 8:20).




Тагове:   библия,   сатана,


Гласувай:
3



1. vandela007 - Аз
25.05.2010 22:55
съм отскоро в блога, но се чудя: 74 човека са прочели този постинг; как един не гласува за него, как няма коментари. Всички ли са съгласни с това, което пишеш или просто четат през ред и им е все едно...
цитирай
2. maranatha - !!!
26.05.2010 18:43
Християнството в момента не е на мода. Виж, ако има малко Ню ейдж, астрология, предсказания на екстрасенси, съвети за лесни свалки, политически интриги или клюки от света на футбола и чалгата, интересът би бил много по-голям.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579861
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031