Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2010 22:34 - Добрата вест на Библията за безсмъртието
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 6612 Коментари: 5 Гласове:
5



По света се разпространяват няколко странни идеи за живота след смъртта. Сет Пиърс разглежда една от тях, след което проучва какво говори Библията по този въпрос.

 

Докато пиша този материал, светът гледа в захлас поредицата „Зоната на здрача”. Този факт ми изглежда по-страшен от чудовищата във филма.

Историята за здрача е бестселър, написан от Стефани Майер, в който сюжетът се върти около младо момиче на име Бела, влюбено във вампира Едуард. Той отвръща на чувствата й въпреки че е с няколко столетия по-стар от нея. Вампирът е изключително красив, притежава огромна сила и е по-бърз от куршум. В известен смисъл той е безсмъртен и се намира в така нареченото състояние „немъртъв”. Когато чувствата им се задълбочават, Бела пожелава не само да притежава Едуард, но и да съществува като него – като немъртъв вампир. Всички книги и филми за зоната на здрача са пропити от идеята за „немъртвите”.

Едуард и Бела спорят за нейното желание, най-вече защото вампирът не е съвсем сигурен за естеството на собственото си спасение и душа. В резултат на това Едуард няма голямо желание да „трансформира” Бела във вампир. Самият той не иска да застраши нейната вечна участ.

Мнозина смятат тази любовна история за нещо много красиво, но в действителност предложеният за постигане на безсмъртие процес е доста ужасяващ. Трябва да бъдете ухапани и инфектирани от вампирска отрова, след което ви връхлитат страшни болки и вие умирате – или поне тялото умира. След като мъките свършат, вие се появявате като преобразено „немъртво” същество, чиято личност е надживяла смъртта. Тази история може и да е интересна фантастика, но онова, което тя пропагандира, е основата на спиритизма.

Макар че не е на мода като практика, влиянието на спиритизма върху поп културата става все по-голямо. В дисертацията си върху спиритизма практикуващият спиритист Тод Джей Леонард твърди, че интересът към живота след смъртта нараства след война, когато хората търсят информация за починалите си близки. Като вземем предвид икономическите трудности и постоянните военни конфликти, лесно можем разберем защо мнозина търсят отдушник във филма „Зоната на здрача”.

Някои приемат, че подобни книги и сериали са „само истории”, които нямат влияние върху религиозната ни вяра. Аз смятам, обаче, че те влияят на начина на мислене и на вярата по много фин начин и предразполагат хората да приемат тези идеи за живота след смъртта. Единственият истински източник на истина за живот след смъртта се намира в Библията.

 

Какво е записано в Библията?

За да разберем библейската идея за смъртта, трябва да проучим какво е библейското становище за живота. Най-добре е да започнем със самата история на сътворението. В Битие 2:7 е описана формулата на сътворението на човешките същества. „И Господ Бог създаде човека [Адам] от пръст от земята и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.

Някои предполагат, че Бог е създал Адам с душа, т.е. с нещо ефирно, което съдържа безсмъртната част от човешката природа и живее в тялото, но продължава да съществува след смъртта на тялото. Забележете, че тази „душа” е целият завършен продукт на Божието сътворяване на човешките същества. Тя включва както „пръстта от земята”, който е тялото, така и „жизненото дихание”, който е жизнената сила, правеща тялото живо. Следователно, вместо да твърдим, че човешкото същество ИМА ДУША, би било по-правилно да кажем, че човекът Е ДУША.

Еврейската дума „душа” е „нефеш”. Според Библията животните също имат нефеш. В еврейския текст на Битие 1:30 се говори за „всички земни зверове, всички въздушни птици и всичко, което пълзи по земята, в което има живот [нефеш]”. Също като хората животните са направени от земната пръст и от жизнено дихание. Не познавам обаче нито един християнин, който би твърдял, че животните имат безсмъртна душа. Разликата между нас и животните е, че Бог ни е създал по Свой образ (Битие 1:26) и лично е вдъхнал дъха жизненото дихание в Адам.

В книгата си „Рим и Йерусалим: Сблъсъкът на древни цивилизации”, еврейският учен Мартин Гудман пише: „Малко на брой евреи възприемат гръцката идея за безсмъртна душа в периода на втория храм. Според еврейската Библия човекът е създаден като живо тяло, а не като въплътена душа. Повечето автори на библейските книги разглеждат „нефеш” като жизнен принцип, който дава живот на тялото, без да допускат, че „нефеш” е нещо, което може да продължи да живее, след като се отдели от тялото. За повечето библейски автори не човекът има тяло, а по-скоро той е тяло, оживотворено от жизнения принцип.”

 

Какво да кажем за безсмъртието?

Това означава ли, че безсмъртието е някаква ефирна мечта за нас, хората? Ни най-малко. Макар че единствено Бог е безсмъртен, Библията заявява, че Той ще даде безсмъртие на всички, които приемат Исус за свой спасител. Най-известният библейски текст гласи: „Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот” (Йоан 3:16). Вярата в Исус е гаранция за вечен живот.

Тъй като ние, хората, не сме безсмъртни по природа и очевидно умираме, то кога е възможно да станем безсмъртни? Библията е много ясна по този въпрос. Апостол Павел пише: А не желаем, братя, да останете в неизвестност за онези, които умират, за да не скърбите както другите, които нямат надежда. Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исус Бог ще приведе заедно с Него… Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христос ще възкръснат по-напред (1Солунци 4:13, 14, 16). Забележете, че мъртвите в Христос ще възкръснат, т.е. ще получат живот по време на второто идване на Христос.

В Първото си послание до коринтяните апостол Павел обяснява, че тези, които вярват в Исус, ще бъдат възкресени, т.е. ще получат безсмъртие. Те ще възкръснат „в един миг, докато трепне око, при последната тръба; защото тя ще затръби и мъртвите ще възкръснат нетленни, и ние ще се изменим. Защото това, тленното, трябва да се облече в нетление и това, смъртното, да се облече в безсмъртие (1Коринтяни 15:52, 53). В Библията не е известно нищо за „немъртво” състояние. Напротив, при второто идване на Христос онези, които са се доверявали на Исус, ще бъдат направени безсмъртни.

Давайки допълнителна информация по този въпрос, книгата „Откровение” обяснява: „Блажен и свят онзи, който участва в първото възкресение; над такива втората смърт няма да има сила; а те ще бъдат свещеници на Бога и на Христос и ще царуват с Него…” (Откровение 20:6). Смъртта няма да вече да задържа тези, които са участвали в първото възкресение. Те ще бъдат върнати към нов живот преобразени и ще царуват с Бога. Тази група хора няма да се състои от „немъртви” същества, както се опитват да ни убедят книгите и филмите за „Зоната на здрача”. Възкресените ще получат своя характер и личност, а телата им ще бъдат напълно преобразени, за да прекарат вечността с Бога.

Не би трябвало да се опитваме да бъдем сред „немъртвите”. По-добре би било да приемем Исус, за да сме сред тези, които са възкресени за безсмъртен живот в Божието вечно царство.



Тагове:   библия,


Гласувай:
5



1. 1apostol - Ако знаеше Исус какви глупости му ...
25.10.2010 22:38
Ако знаеше Исус какви глупости му вменявате само ... нищо не сте разбрали за 2000 години
цитирай
2. original - :)
25.10.2010 22:46
...и четох библията няколко пъти, един път научно, втори път лично, и трети път диагонално, но така и не разбрах най-важното...
цитирай
3. анонимен - Лорд Вейдар
25.10.2010 23:07
Абе нещо се зашморцах... къде беше тъмната страна...
цитирай
4. vandela007 - .
26.10.2010 00:12
Задгробен живот, прераждане, живот под някаква форма след смъртта и т.п. - нищо от тия не са Библейски учения. Според Библията душата не е безсмъртна. В Ез. 18:20 се казва: "Душата, която е съгрешила, ще умре." Щом може да умре, значи не е безсмъртна. Получава вечен живот едва след Второто пришествие, когато бъде възкресена. Едни ще бъдат възкресени за вечен живот, а други - за погубление, се казва в Библията. Тези, които са живели с вяра в Исус Христос, ще имат вечен живот.
цитирай
5. maranatha - Да наистина му вменяват глупости
30.10.2011 18:25
1apostol написа:
Ако знаеше Исус какви глупости му вменявате само ... нищо не сте разбрали за 2000 години


Не съм чувал по-голяма глупост от тази за космическия Христос, който бил един от седемте издигнати учители. Не мога да квалифицирам по друг начин освен като глупост учението, че Христос мъчи грешниците през цялата вечност и ги гори, пържи, вари, боде, дере и разчеква стотици милиарди и трилиони години само заради няколко десетилетия грешен живот. Мога да ти изброявам до утре глупостите, които някои твърдят от името на Христос, но просто няма смисъл. Библията ги изобличава достатъчно катеорично.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579827
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031