Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 21:27 - Бедствието в Япония - развълнувани, но не разтърсени
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 6526 Коментари: 3 Гласове:
9



Как християните реагират на вестите за природни бедствия

Удивително е колко бързо забравяме. Понякога това е сигнал за възрастови изменения, но когато наблюдавах потресаващите кадри с лодки и коли, влачени от стихията по улиците на японски градове, започнах да се опитвам да си спомня. Къде другаде имаше големи земетресения наскоро? Бързо си припомних за Хаити, но ми трябваше още време, за да успее поръждясалият механизъм на паметта да ми върне определени сигнали. Ако и вие се опитвате да си спомните, мога да ви подскажа: Хаити, Китай, Чили, Индонезия, Нова Зеландия. Всъщност, след 2010 г. е имало 30 мощни земетресения над 7-ма степен.

Защо се наложи да си припомня поне няколко от тях? Големите природни бедствия са станали толкова обичайни за новинарските емисии, че ние всъщност сме получили мазоли на ушите. Какво трябва да се случи, за да остане в ума ни някакво трайно впечатление?

Малко след 11-и септември църквите в Америка се изпълниха до пръсване. Някои смятат, че около половината от населението е посетило религиозна служба през уикенда след нападението. Църквите в цялата страна бяха пълни с големи множества. Само година по-късно, дори само след няколко седмици, броят на посетителите в църквите спадна до обичайните си нива от периода преди кризата.

Сега хората са потресени от размера на кризата в Япония. Сеизмолозите коригираха първоначалните си изчисления и заявиха, че земетресението е от 9-та степен, което е нещо невъобразимо. Когато пиша тези редове, има съобщение за около 10 000 загинали. Броят на жертвите не е толкова голям, колкото бе в Хаити и се надявам да не се увеличава.

Това обаче не е краят на бедите за Япония. Чуждите правителства съветват гражданите си да се евакуират поради опасност от радиоактивно замърсяване, идващо от сериозно повредените атомни реактори. Електричеството се подава на режим за първи в историята на Япония. Заводите почти не работят, тъй като транспортът и пътищата са несигурни. Финансовото отражение от критиката ще бъде ужасяващо. Японската икономика, която е обременена от един от най-големите дългове в индустриалния свят, трудно ще се справи с толкова огромно бедствие.

Вниманието на света е приковано към Япония. В интернет се качват апокалиптични видео материали. Когато шокът започне да отслабва, ние ще превъзмогнем удивлението от хуманитарната катастрофа. След известно време просто ще забравим. Събитието ще се превърне в някакъв далечен спомен, докато си живеем „нормалния” живот. Както и при другите гигантски бедствия, които сполетяха планетата ни през последните години, кадрите от мощното земетресение от 9-а степен ще имат краткосрочно въздействие.

Не би трябвало да е така. Също така и вие – казва Исус, - когато видите всичко това, да знаете, че Той е близо при вратата” (Матей 24:33).

По-голяма част от хората са разтърсени от новините, идващи от Япония. Разтърсени, но не развълнувани. Повечето бързо ще се върнат към обичайния си живот. В Япония процесът ще продължи по-дълго време, особено ако радиоактивното замърсяване не бъде овладяно през следващите дни. Японците също ще възстановят усещането си за нормалност. Духовното значение на тези невъобразими бедствия – случващи се все по-често – остава скрито за мнозина.

Някои започват да осъзнават какво се случва. Съществува усещането, че предстои нещо важно. Вече две години телевизионният „Хистори ченъл” излъчва програми за Нострадамус и за 2012 г. Окултизмът отново е на мода. Късни радио предавания обсъждат космически подреждания, глобални духовни „пробуждания” и приближаващ се катаклизъм. Еколозите алармират за топящи се ледове и климатични промени.

Хората разбират, че нещата излизат от рамките на обичайното, но без способността да разберат особеното значение на събитията, просто ги забравят и продължават да си живеят живота. Без пророческата пътна карта на Библията, поразителните природни бедствия се превръщат единствено в поредица от случайни лоши събития. От гледна точка на трагично невежият човек сигналите за бързо приближаващото се идване на Исус ни разтърсват, но нямат кой знае какво значение. Хората са разтърсени, но не и развълнувани.

И както стана в дните на Ной, така ще бъде и в дните на Човешкия Син: ядяха, пиеха, женеха се и се омъжваха до деня, когато Ной влезе в ковчега; и дойде потопът и ги погуби всички. Също така, както стана в дните на Лот: ядяха, пиеха, купуваха, продаваха, садяха и строяха; но в деня, когато Лот излезе от Содом, от небето заваляха огън и сяра и погубиха всички. Така ще бъде и в деня, когато ще се яви Човешкият Син” (Лука 17:26-30).

За адвентистите тези събития имат съвсем различно значение, или поне така би трябвало да бъде. След като имаме думите на Исус, изписани в сърцата си, новината за земетресение от 9-а степен не ни стряска. Ние знаем ЗАЩО всичко това се случва. Ние го очакваме. Не сме разтърсени. Но дали сме развълнувани?

Изтичат последните песъчинки от пророческия пясъчен часовник. Ние притежаваме забележителен дар, който ни дава спокойствие в този разтревожен свят. Имаме не само обяснението, но и надеждата. Ако си мълчиш, какво значение има познанието? Дали добрата вест е само за нас? Ако прогресиращият колапс на планетата, която Творецът бавно пуска от ръката си, не ни раздвижи, какво друго би могло да ни подтикне към действие? Ако човешкото страдание в такива огромни размери не раздвижи сърцата ни, за да споделяме това, което знаем, какво друго би могло да го направи?

Лесно е да предположим, че вестта от Матей 24 гл. е насочена към „езичниците”, които би трябвало да обърнат повече внимание на знаменията за Христовото завръщане. Аз обаче съм убеден, че всяка следваща катастрофа е вест за Божията църква. Бедствията би трябвало да ни подтикнат към действия. Би трябвало да ни напомнят, че нашите приятели не могат да си обяснят какво се случва, че ще бъдат напълно изгубени без Исус и че вървят напред по пътя към окончателното унищожение.

Можем да очакваме, че огромна част от земните жители ще продължат напред и ще забравят за случилото се в Япония. Но каква трагедия ще бъде, ако Божията църква бъде само разтърсена, но не и развълнувана. А би трябвало да се случи точно обратното: развълнувана, но не и разтърсена.

 

Шон Бунстра,
Калифорния





Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vandela007 - .
16.03.2011 00:07
Шон Бунстра не е ли пасторът, който миналата година по това време говори за благата вест в Рим, а тази пролет ще бъде в Лас Вегас?
цитирай
2. maranatha - Шон
16.03.2011 06:24
Дълги години ръководеше програмата "Писано е". Не знам повече подробности, но съм слушал негови проповеди и наистина е много силен проповедник.
цитирай
3. morningstar1 - Поздравления :))
22.03.2011 20:25
Приятелю, поздравления за всички хубави неща, които намерих в блога ти. С теб имаме много общи неща...надявам се да се опознаем взаимно и да се подкрепяме по Пътя с мъдрост от Словото и Бога.
Бог с теб!

:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579999
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031