Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2011 21:57 - Ню ейдж атакува християнството
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 10048 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 03.07.2011 11:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

„Духовното формиране” в съвременните църкви

 

Терминът Ню ейдж (Новата епоха) идва от астрологията. Зодиакът, който произлиза от древния Вавилон, представлява дванадесет знака – образ на съзвездията движещи се по видимия път на слънцето в небето. На нашата Слънчева система са необходими около 25 000 години, за да премине през звездните знаци.  

Зодиакалното колело, използвано от някои съвременни астролози. 

image

 Движението Ню ейдж твърди, че навлиза в епохата на просвещението. Настоящата епоха на рибите, която набляга на организираната религия, трябва да бъде изместена от епохата на Водолея, т.е. епохата на просвещението. Тогава човечеството ще преживее новорождение и ще бъде въведено в по-висше ниво на съзнанието, отразяващо божествената същност в човешкото естество. В основата си ученията на Ню ейдж твърдят, че хората са божества, а материалното във всяка личност се е развило в продължение на няколко живота. Сатана е използвал същите две лъжи в Едем – ние сме божествени и безсмъртни – за да мами всички хора още от Адам и Ева.

Съвременното движение Ню ейдж произлиза от спиритизма и общуването с духовни същества. Библията ясно учи, че мъртвите не съзнават нищо, което означава, че „духовните същества” не са хора. Те са демонски сили, представящи се за духове на хора. В Библията е посочено, че в последните дни хората ще изучават бесовски учения и ще контактуват с демонични сили:

А Духът изрично казва, че във времена, които идат, някои ще отстъпят от вярата и ще слушат измамни духове и бесовски учения” (1Тимотей 4:1).

Но казвам, че онова, което жертват езичниците, жертват го на бесовете, а не на Бога; но аз не желая вие да имате общение с бесовете. Не можете да пиете Господнята чаша и бесовската чаша; не можете да участвате в Господнята трапеза и в бесовската трапеза” (1Коринтяни 10:20, 21).

Въпреки тези предупреждения мнозина следват спиритизма под маската на различни религиозни движения. Хиндуисткото реформационно движение (1830-1870 г.) е предвестник на движението Ню ейдж. Централната тема на това движение е Бахти, учението, че божественото естество може да бъде достигнато чрез медитиране, концентрация и визуализация. Основаните на хиндуизъм течения включват Рама Кришна, Веданта, Харе Кришна, Теософското общества и множество йога групи. Важна за тях цел е обединяването на всички религии.

Възможно ли е обаче движението Ню ейдж да навлезе в християнството? Нека да проучим каква е основата на ДУХОВНОТО ФОРМИРАНЕ, което се пропагандира от множество искрени християнски ръководители. Както пише Роджър Оукланд в книгата си „Неподправена вяра”, терминът духовно формиране подсказва „различни начини и средства за приближаване до Бога. От тук идва идеята, че ако извършвате определени неща, ще ставате все повече като Исус.”

Приближаването до Спасителя е нещо чудесно, но със сигурност трябва да изберем правилния начин на търсене на връзка с Бога. Оукланд продължава с думите: „Вместо да постигне навлизане на Исус Христос и на Святия Дух в човека, духовното формиране се опитва чрез духовни дисциплини да подтикне търсещия да постигне променено състояние на съзнанието. Духовното формиране е каналът, чрез който съзерцателната молитва навлиза в църквата.”

Духовното формиране може да се разглежда като средство за доближаване до Бога и преобразяване на вътрешното естество чрез практикуване на духовни и мистични дисциплини. За съжаление много искрени християни и християнски ръководители навлизат в изпълнен със спиритизъм начин на живот, без дори да го осъзнават. Желанието им да се доближат до Бога ги води до мистични и дори окултни ритуали, скрити сред благочестиви практики. Ето някои аспекти на духовното формиране, навлизащи все по-масово в християнските църкви: 

Lectio divina (божествено четене)

На пръв поглед сигурно и свято занимание. Lectio divina обаче излиза извън рамките на изучаването и започва да се фокусира върху промяната на съзнанието. Според бившия медиум Брайън Флин, методът божествено четене се основава на окултизма. Молитвата и четенето на Библията винаги вървят ръка за ръка, защото така общуваме с Бога. Трябва обаче да сме много внимателни с практики като lectio divina, които показват „удивително сходство с трансцеденталната медитация и други опасни ритуали” (http://www.gotquestions.org/lectio-divina.html). Бог казва, че народът Му погива поради липса на знание, а не поради липса на мистични изживявания (Осия 4:6). 

Съзерцателни молитви и мантри

Съзерцателните молитви са техника, която много християни използват, за да се доближат до Бога. Тя включва задълбочаване в една определена дума или мисъл с цел отваряне на сърцето за общуване с Бога. Според Роджър Оукланд католическите мистици Томас Мертон и Хенри Ноуен са извели съзерцателните молитви „извън манастирите и са ги вкарали в протестантските среди.”

Трябва да пазим сърцата и умовете си, когато се стремим да следваме Бога. Той е обещал обновление и мир на тези, които Го търсят и му се уповават в безмълвие и увереност (Исая 30:5), но не и чрез хипнотичен транс, мантри или упражнения за дишане. 

Визуализация и хипноза

Визуализацията и хипнозата са все по-широко практикуван метод от протестантски и католически кръгове. Много често терапевтите дори не осъзнават, че практикуват хипноза. Те извършват така наречената „ръководена образност” или насочена медитация, която всъщност е визуализация. Тази техника се използва в много християнски среди, които поставят мистичното над разума. Много често за целите на визуализацията се използват свещи, аромати, специална обстановка, при която вглъбеният в себе си християнин започва да си представя образи и сцени от Библията. Въображението му представя тези личности така реално, че той е в състояние да ги докосне и дори да разговаря с тях.

image

Въпреки големите опасности християнски ръководители насърчават последователите си да практикуват визуализация. Пол Йонги Чо, лидер на най-голямата църква в света, цитира думите на Робърт Шулър в книгата си „Четвъртото измерение”: „Открих реалността на това динамично измерение на молитвата, което се постига чрез визуализация… Не се опитвайте да го разберете. Просто му се наслаждавайте! То е истина. Действа. Аз го опитах.” 

Молитвеният лабиринт

Много практики, които се възприемат от съвременното християнство, нямат християнски произход, а произлизат от древни мистични ритуали. Една от тях е молитвеният лабиринт. Лабиринти са открити в изкуствотото и архитектурата на голям брой древни цивилизации. Множество религиозни течения го използват като средство за съзерцателна молитва.

Лабиринт в катедралата Шартър във Франция

 

image

 

Въпреки окултната употреба на лабиринта, той става все по-популярен в християнски среди. Жената пастор Джил Джефрион, автор на няколко книги, пише следното за лабиринтите: „Църкви, центрове, християнски лагери поставят това молитвено съоръжение. Християни по цял свят слагат лабиринти в своите дворове и градини. Бог благославя употребата на тези лабиринти и мнозина отиват по-близо до Исус, преживяват изцеление и получават духовно проникновение, докато се молят, ходейки по лабиринта.” Журналистката Натали Анджиер от Ню Йорк Таймс пише, че ходенето по лабиринт е „церемония, която е едновременно древен мистицизъм и съвременен Ню ейдж.” След като светските медии могат да видят връзката, колкото повече трябва да бъдат нащрек християните за опасностите от молитвата в лабиринт? 

Духовно наставничество

Обучаването на ученици е било нещо обичайно за еврейската култура още в епохата преди Христос. По време на земното си служене Исус е дал множество примери за ръководство и наставничество, но никога не е подкрепил фокусирането върху мистични практики.

Известната християнска писателка Джоан Краули описва същността на това явление: „Духовно наставничество се осъществява, когато една личност, духовен наставник, придружава друга личност, духовен ученик в общото пътуване към преобразяване по Христовия образ... Познатото в нашата съвременност духовно наставничество произлиза от основателя на Ордена на йезуитите Игнаций Лойола.” В днешно време наставничеството се практикува чрез така наречените Алфа курсове, при които един ръководител напътства духовно група от 12 ученика. На курсистите не е разрешено да се съмняват или да поставят под въпрос думите на своя ръководител, а да се стремят към единство в мненията. В момента Алфа курсовете са едно от остриетата на икуменическото движение.

Михей 7:5: „Не се доверявайте на другар, не уповавайте на близък приятел...” Духовният растеж не зависи от мистични преживявания и емоции. Бог е изпратил Святия Дух да бъде наш Утешител и Съветник. Мартин Лутер ни напомня: „Духът присъства най-вече в святите Писания… Трябва да допуснем Писанията да заемат главно място и да бъдат наш най-истински, най-простичък и най-ясен тълкувател. Желая единствено Свещеното писание да властва и то да не бъде тълкувано според моя собствен дух или според духа на който и да е друг човек, а да бъде разбирано в собствената си светлина и според собствения си Дух.”

 За съжаление съвременното християнство започва масово да възприема окултни учения и практики, чиято единствена цел е превръщането му в аморфна маса, която с лекота да приеме предлаганото обединение.

 

 





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vandela007 - "Ще отстъпят от вярата и ще ...
02.07.2011 16:39
"Ще отстъпят от вярата и ще слушат измамни, бесовски учения..." Отстъпления винаги е имало, но такова разнообразие, такава изобретателност, толкова глупост не е имало. "Да спасим планетата!" - апелира един спасител и призова на определена дата, в определен час всички да вдигнем глави към небето и да викаме "АААААААААААААААААА"!
По-голяма глупост не бях чувала.
"Ако иска някой да върши Неговата воля, ще познае дали учението е от Бога или Аз от себе си говоря." (Йоан 7:17) "Светият Дух помага на хората,желаещи да вършат Божията воля, да разпознаят истината веднага, щом я чуят и да я приемат." ("ИСТИНСКОТО ЕВАНГЕЛИЕ - Изследване на Посланието към галатяните" от Е. Дж. Уагонър, стр. 18)
Който няма настройка да върши Божията воля, Светият Дух не му говори; на него друг дух му говори...
цитирай
2. maranatha - Ню ейдж и християнството
02.07.2011 17:22
Всички смятаме, че сме много добре запознати с ученията и окултните практики на Ню ейдж, но тук става въпрос за тоталното му навлизане в християнството. Наскоро чух нещо, което ме втрещи. Един пастор похвали духовните упражнения на Игнаций Лойола като нещо много добро и заслужаващо адмирации. А какво да кажем за алфа курсовете, които са основно оръжие на икуменизма? В България все още не са много популярни, но постепенно навлизат и тук предимно чрез харизматичните християни. Толкова е жалко, че христянският свят е толкова лековерен, че приема всякакви нововъведения, които му се пробутват от майсторите на промиване на мозъци.
цитирай
3. анонимен - search engine ranking tool backlink building service
04.08.2011 17:23
pr backlink seo search engines <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> quality backlinks
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 581533
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930