Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2011 18:36 - Второто идване на Христос
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 3786 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 30.10.2011 18:55


       Второто идване на Христос

Сет Пиърс твърди, че идването на Христос ще предизвика края на този свят, а това е добра новина!

 

      

 

       Почувствах безпокойство, когато самолетът ми се приземи на летището „Епли” в Омаха. Не защото изпитвам ужас от полетите, а защото се страхувах, че ще кацнем във водата – само допреди месец там нямаше никаква вода.

       През лятото имаше страшни наводнени в Средния Запад на Съединените щати. Макар че слушах новините и дори познавах някои църковни членове, които помагаха в носенето на торби с пясък и изнасянето на машини от района на наводненията, аз не осъзнах размера на водното бедствие до момента, когато самолетът започна да се спуска към Омаха.

       От средната седалка, на която стоях, направих опит да надникна към илюминатора, и просто не можех да повярвам, че пред очите ми се простира огромно водно пространство. Цели ферми се бяха превърнали в острови, магистрали и мостове бяха покрити от реката, а върховете на дървета стърчаха над водната шир. Самата отводнителна дига бе на няколко стъпки от скъсване. За щастие, видяхме бетонната писта и се приземихме.

       От тогава наводненията не са престанали и други летища се подготвят да помагат на Омаха да пренасочва своите полети. Пътищата са затворени на различни места. Според различни прогнози най-лошото предстои. И все пак, не съм толкова стреснат, колкото трябва да бъда. Нали това наводнение е само последното от поредицата ужасяващи разрушителни бедствия, които карат хората да изпитват страх.

       Торнадо помете от лицето на земята град Джоплин в щата Мисури. Неотдавна поредица смерчове нанесоха поражения на южните щати. Имам познати, които живеят там, където се разрази една от бурите. Те едвам успяха да спасят живота си. Загубиха къщата си и всичко в нея. През последните години земетресения нагънаха повърхността на Хаити и Чили, а гигантско цунами връхлетя част от крайбрежието на Япония. Някой може ли да предвиди кое е следващото природно бедствие? Семейството ми се готви да се премести в щата Вашингтон – място на активен вулкан, наречен Маунт Рейниър. Шегуваме се с известна доза черен хумор, че той ще изригне веднага след като пристигнем.

       Много хора смятат, че краят на света наближава. Холивуд създаде филми като „2012”, основаващи се на опасението, че когато календарът на маите приключи, светът ще загине. Хора като Харолд Кампинг продължават да посочват нови и недоказани дати за края на света.

 

      

 

       Какво казва Библията за края на света?

       В Евангелието от Матей Исус прави някои предсказания и коментари за това, което ще се случи малко преди да се завърне, за да обнови света.

       След като учениците Го питат какво да очакват като знак, че краят е наближил, Той отговаря: „И ще чуете за войни и военни слухове; но внимавайте да не се смущавате; понеже тези неща трябва да станат; но това още не е краят. Защото ще се повдигне народ против народ и царство против царство; и на разни места ще има глад и трусове. Но всичко това ще бъде само начало на страдания” (Матей 24:6-8).

       Добрата новина е, че макар всички тези бедствия да са знамения за края на света, те са само началото на родилните болки (ст. 8).

       Сигурен съм, че всяка жена, която е раждала, може да ви каже колко продължават родилните болки и колко страшни могат да бъдат. Това ни води до лошата новина: Може би виждаме само върха на айсберга по пътя ни към края! Нещо повече, хората може би ще казват: „Нали винаги е имало такива бедствия?”

       Много евангелизатори изнасят проповеди, в които се опитват да докажат, че честотата и мащабите на катаклизмите се увеличават през годините. Макар че сигурно е така, аз не мога да се убедя поради методите, които използват за доказване на твърденията си. Сега имаме много по-добри измервателни уреди отколкото в предишните столетия. И все пак, аз вярвам, че времето наистина е наближило.

 

      

 

       Глобалното село

       Исус твърди, че ще чуем за „войни и военни слухове” (ст. 6). В предишните векове не е имало интернет, GPS, радио и телевизия. Много често хората чували за войната едва след нейния край.

       Днес можем да чуем всичко за всеки по света и в повечето случаи новините съвсем не са добри. „Слуховете” се разпространяват по-бързо и по-точно от всеки друг период в историята. Но има и нещо друго. Докато бедствията не са се променили по вид, ефектът от тях със сигурност е различен.

       Никога преди светът не е бил така взаимно свързан чрез комуникации, правителства и природни ресурси. Никога преди гражданите на нашата планета не са били така тясно свързани. Това означава, че когато една част от света е опустошена, другите части също биват засегнати. Не можем вече да кажем, че този проблем не ни засяга, тъй като той става и наш проблем.

       Дори нашата част от света да остане незасегната, новинарските медии ни засипват с толкова много образи на страдание, че освен ако нямаме никакъв морален компас, ние се чувстваме длъжни да помагаме на страдащите.

       Докато светът се огъва под напора на природните бедствия, а нечестивите правят своя цел отнемането на човешки живот, Исусовите думи продължават да ни напомнят: „И понеже ще се умножи беззаконието, любовта на мнозинството ще охладнее” (ст. 12).

       Може би поради яростта си от цялата несправедливост, безразличие и коравосърдечност, породени от това, че сме потънали в грях, хората стават все по-стресирани, гневни и объркани от живота. Ето защо Исус ни съветва да останем твърди до края, тъй като спасението наближава.

 

      

 

       Добрата новина

       Макар че нашата взаимна свързаност причинява по-болезнени преживявания, тя също отваря вратите за провъзгласяване на надеждата и спасението.

       Исус казва: „И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по целия свят за свидетелство на всички народи; и тогава ще дойде краят” (ст. 14).

       Днес имаме възможност чрез всички съвременни медии да вдъхваме надежда и да разясняваме това, което хората си мислят когато чуят за „края на света”. Исус споменава всички беди, които ще сполетят земята, след което заявява: „Това още не е краят.” Вярно е, че тези бедствия са ужасяващи, но това все още не краят на света, какъвто го познаваме. А какъв е светът, какъвто го познаваме?

       Въз основа на направеното от Исус описание, а и на нашия личен опит светът е съсипан, опасен, непредсказуем, изпълнен с конфликти, трагедии, насилие. Той е не само красив, но и със страшни проблеми. За мене „краят” не е плашещ. Става въпрос за края на всичко, което ни отвращава. Краят на света не е бъркотия, а нещо повече – спасяване от бъркотията.

       Не знам колко време има до края на този свят, но съм сигурен, че онези, които вярват в Исус, няма от какво да се страхуват. Добрата новина за края на времето е, че ще има също край на болката, страданието и неотговорените въпроси. Краят на света отбелязва началото на Исусовата царуване, а Неговото царуване започва със славно събитие! Апостол Павел го описва по следния начин:

       „Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христос ще възкръснат по-напред; после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем винаги с Господа. И така, насърчавайте се един друг с тези думи” (1Солунци 4:16-18).

       Библията ни заръчва да се насърчаваме взаимно с тези думи за края на света, което съвсем не прилича на проповядваното от Холивуд послание. Всеки път, когато се зачудите защо светът дегенерира и тъмнината става все по-гъста, знайте, че Светлината идва. А Христос наистина идва скоро.

 

       Сп. Signs of the Times





Гласувай:
4



1. vandela007 - Екзюпери:
31.10.2011 11:35
"Ако искаш да видиш пеперудите, трябва да изтърпиш гъсениците."

Имаме Един, който ще ни даде и сили - да изтърпим...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 580816
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930