Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2015 11:26 - В търсене на знак – Част IV (истинският Божи знак)
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 2677 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2015 11:27


 Смятах да спра. Наистина. Бях видял знака “стоп” отдалеч и бях започнал да намалявам скоростта. Изведнъж вниманието ми беше привлечено от нещо друго. Джи Пи Ес-ът ми даваше указания, които нямаха никакъв смисъл и аз се опитах с почукване по екрана да го върна в правилната посока. Докато се усетя какво се случва, видях, че съм по средата на кръстовището, като знакът „стоп” остана зад гърба ми, а аз все още се движех. За щастие нямаше други автомобили по тази доста самотна отсечка от магистралата. Получих урока, че дори да знаем, че има знак и да сме го видели, понякога можем да се разсеем до такава степен, че да го пропуснем.

Какво имам предвид? В предишните теми говорихме за знаци, за които Бог не е имал да намерение да им се доверяваме. Със сигурност Исус е извършил много чудеса, за да покаже Своята сила и да даде възможност на хората около Него да се пробудят духовно. Прочетохме също, че според думите Му тези, които търсят знамения, са нечестиво поколение. След като сърцата и умовете им били обучени на това, което да предизвиква възторг у тълпата, те били слепи за факта, че Месия е сред тях. По същия начин, колкото повече наближава второто идване на нашия Господ, днешните хора търсят знаци, уповават се на чудеса, разчитат на езици и тръгват след пророци с приятни вести. Спомням си за текста от 1Коринтяни 13:8: Любовта никога не отпада; другите дарби, обаче, пророчества ли са, ще се прекратят; езици ли са, ще престанат; знание ли е, ще се прекрати.” Макар че понякога Бог върши чудни неща за нас и ние виждаме дарбите на Духа да се проявяват в църквата, не те са онова, на което се гради нашата вяра. Всички те ще престанат, но любовта никога не отпада.

 

Божият знак

И така, как разбираме Божията любов, която никога не отпада, в светлината на факта, че Бог е дал знак на Своя народ и този знак не трябва да бъде следван, а показван? Знакът, който Бог ни е дал, е съботата от седмия ден.

Нещо повече, ние не трябва да търсим този знак, а да участваме в него и това да е знак за другите. Разбирате, че знакът не е някакво чудотворно събитие и някакъв момент на екстатично ликуване или удовлетворяване на някаква лична нужда. Не, ни най-малко. Знакът е знак на любов, на Божията любов. Може би никога преди не сте мислили за съботата като знак на Божията любов. Повечето хора гледат на нея като на заповед и знак за Божия авторитет и върховна власт. И тя наистина е такава. Има обаче и нещо повече. Искам да ви отведа към едно кратко библейско пътуване, за да можете и вие да различите знака. Първото споменаване на думата „събота” в Библията откриваме Изход 16 гл. Бог си почива в седмия ден в края на творческата седмица и тогава постановява съботата. Но за първи път срещаме думата, преведена като „събота” в Изход 16 гл. Там е разказано как Бог дава манна шест дни, но я задържа в седмия ден, което не ни не изглежда като проява на любов, докато не разберем какъв урок дава Господ на Своя народ и на нас. В Библията е записано: „Вижте, понеже Господ ви даде съботата, затова на шестия ден ви даде хляб за два дена. Седете, всеки на мястото си; на седмия ден никой да не излиза от мястото. И тъй, людете си отпочиваха на седмия ден.”

Бог възстановил Своя свят съботен ден за народ, който го бил забравил след 400 години робство в Египет. По този начин Бог демонстрирал, че се грижи не само за ежедневните, но и за духовните им нужди. Исус заявява, че е „живият хляб, който е слязъл от небето” (Йоан 6:51) и точно както манната не се разваляла в събота, Неговото тяло не видяло тление, докато си почивал в гроба в съботния ден. Прегледайте Второзаконие 5 гл., където повторно са записани десетте заповеди. „Пази съботния ден, за да го освещаваш, според както Господ твоят Бог ти заповяда. Шест дена да работиш и да вършиш всичките си дела; а седмият ден е събота на Господа твоя Бог; в него да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, ни волът ти, ни оселът ти, нито някой твой добитък, ни чужденецът, който е отвътре портите ти, за да си почива слугата ти и слугинята ти, както и ти. И помни, че ти беше роб в Египетската земя, и че Господ твоят Бог те изведе от там със силна ръка и издигната мишца; за това Господ твоят Бог ти заповяда да пазиш съботния ден” (Второзаконие 5:12-19).

Тук намираме втория мотив да спазваме съботния ден свято. Бог е не само наш Създател, но и наш Избавител/Изкупител. Такава е Божията любов към нас! Докато бяхме още грешници, Христос умря за нас! Дори когато се отклоняваме от Неговата любов и благодат, за да живеем, както си искаме – в егоизъм, грях и поквара – Той пак ни обича. Той продължава да ни предлага спасението Си и Неговата събота е знак за тази любов.

 

Какво означава знакът?

Някои ще кажат, че се покланят на Бога в неделя, тъй като това е денят, когато Исус е възкръснал и следователно е паметник на спасението, което имаме чрез Него. С уважение, но и с твърда увереност, бих изразил своето несъгласие. Библията е съвсем ясна: Паметникът на сътворението и изкуплението е съботата от седмия ден. Нещо повече, Бог я описва като „знак” между Него и нас. „Говори тъй също на израилтяните, казвайки: Съботите Ми непременно да пазите; защото това е знак между Мене и вас във всичките поколения, за да знаете, че Аз съм Господ, Който ви освещавам” (Изход 31:13).

ЗА ДА ЗНАЕМ, ЧЕ ГОСПОД Е ТОЗИ, КОЙТО НИ ОСВЕЩАВА! Прочетохме ли това Божие изявление? Точно това прави Бог за народа Си в края на времето, за да го избавя.

В Откровение 7:3 е записано: „Не повреждайте земята, нито морето, нито дърветата, преди да ударим печат върху челата на слугите на нашия Бог.” Спомнете си, че думите „печат”, „белег” и „знак” са взаимнозаменяеми в Свещеното Писание. Нечестивите получават белега на звяра, докато Божиите деца получават печата, белега на Бога. Библията твърди, че съботата е „знак (белег, печат). Бог те обича. Той обича Своята църква. Дал ни е също така знак, който да следваме, а не знак, който да търсим. Следващия път, когато се приготвяш за съботата – или може би първия път в живота си – спомни си, че съботата показва Божията любов към тебе! И тогава се запитай: Как аз да изразя любовта си към Него?

Автор Джоел Катцке

„ВСЕКИ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА СВЪРШИ ДВЕ НЕЩА САМ – САМ ДА ПОВЯРВА И САМ ДА УМРЕ” (Мартин Лутер).

 



Тагове:   знак,   събота,   знамение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579820
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031