ОКОЛНАТА СРЕДА
1. Запазване на изкопаемото гориво. Необходими са 78 калории гориво, за да бъде произведена 1 калория от телешки протеин; 35 калории за 1 калория свинско; 22 калории за 1 калория пилешко, но само 1 калория гориво е достатъчна за производството на 1 калория соя. Като се храня с растителна, а не с животинска храна, помагам да се запазят необновяемите източници на енергия.
2. Запазване на водата. Необходими са 3 до 15 пъти повече вода за производството на животински, отколкото за растителен протеин. Като вегетарианец допринасям за опазването на водата.
3. Ефикасно използване на зърнените храни. Употребяват се 16 кг зърнени храни, за да се произведе 1 кг телешко месо и 3 до 6 кг зърнени храни за производството на 1 кг птиче месо. Като приемам директно зърнените храни, допринасям за по-доброто снабдяване с храна, а това помага за опазването на околната среда.
4. Запазване на почвата. Когато зърнените и бобовите храни се използват рационално, скъпоценният горен пласт на почвата става по-плодороден. Така използваме по-малко селскостопански ресурси, за да задоволяваме нуждите на повече хора.
5. Спасяване на горите. Тропическите гори в Бразилия и други райони се унищожават ежедневно, отчасти, за да се създаде повече площ за отглеждане на добитък. Ако не подкрепям месната индустрия, аз намалявам ограбването на това незаменимо природно съкровище. Тъй като горите „филтрират” въздуха и съдържат ботанически източници за нови лекарства, унищожаването им е непоправимо.
6 Естетика. Загниващите части от животни, независимо дали са във фризер или се сервират в ресторант, никога не могат да бъдат естетически толкова приятни за сетивата колкото същите храни от здравословни растителни източници. Единствено навикът ни заслепява за тази реалност.
ЛИЧНОТО ЗДРАВЕ
7. Без недостиг. Няма хранителна съставка, необходима за оптималното функциониране на човешкия организъм, която да не може да се получи от растителната храна.
8. Мазнини и холестерол. Животинските храни са с по-високо съдържание на мазнини от повечето растителни храни. В растенията не се съдържа холестерол.
9. Липса на въглехидрати. В месото няма въглехидрати и най-вече скорбяла, които са така важни за доброто здраве.
10. Липса на витамини. Като се изключи Б-комплекс, в месото няма почти никакви витамини.
11. Селскостопански химикали. Тъй като е по-високо в хранителната верига, в животинската храна има далеч по-голяма концентрация на селскостопански химикали (включително пестициди и хербициди) отколкото в растителните храни.
12. Приемане на лекарства за животни. Съществуват повече от 20 000 лекарства, включително стероиди, антибиотици и хормони на растежа, които се дават на селскостопанските животни. Тези лекарства се приемат от човека, когато консумира животинска храна. Опасностите от вторичната употреба на антибиотици са добре документирани.
13. Патогенни микроорганизми. Съществуват голям брой бактерии и вируси - някои от тях са изключително опасни – които се срещат в животните. Когато се храня с месо, аз поемам микроорганизмите от месото. В растителната храна също има микроорганизми, но тяхното количество и влиянието им върху човешкото здраве в никакъв случай не могат да се сравнят с тези в месото.
14. Глисти и други паразити. Важи казаното в горната точка.
15. Различна степен на увреждане. Растителните храни са по-безопасни от животинските. Опитайте следния експеримент: Оставете на открито една маруля и половин килограм телешко само за един ден. От кое ще се разболеете?
16. Органолептични индикатори за патогени. Растителните храни дават външни знаци за това, че се „развалят”. Да сте чули някой да се е разболял от развалени броколи?
17. Сърдечносъдови заболявания. Яденето на месо увеличава риска от сърдечносъдови болести, които са убиец № 1 в страната. Връзката между месото и този вид болести е доказан факт.
18. Предотвратяване на раковите заболявания. Измежду всички естествени средства за предпазване от рак: витамин С, В-17, хидрохинони, бета каротин, NDGA – нито едно не е открито в животинските продукти. За сметка на това, когато бъдат сготвени, повечето меса отделят цяла гама от бензени и други карценогенни съставки. Далеч по-лесно е ракът да бъде предотвратен, отколкото да се лекува. Соята съдържа инхибитор на протеазата – мощна антиканцерогенна съставка. Тя не се намира в животинските храни.
19. Разболяване. Връзката между консумацията на месо и широк кръг от дегенеративни болести е добре документирана и включва:
20. Остеопороза
21. Бъбречни и жлъчни камъни
22. Диабет
23. Множествена склероза
24. Артрит
25. Заболявания на венците
26. Акне. Влошава се от животинска храна
27. Наднормено тегло. Проучванията потвърждават, че обикновено вегетарианците са по-слаби от месоядците. Лекарите разглеждат наднорменото тегло като заболяване само по себе си.
28. Интестинална токсемия. Състоянието на чревната флора е жизнено важно за общото здравословно състояние. Животинските продукти предизвикват гниене в дебелото черво.
29. Време на преминаване. Здравословната храна преминава бързо през чревния тракт и не й остава много време да се развали и да предизвика заболявания.
30. Липса на фибри. Фибрите абсорбират нежеланите мазнини, очистват червата и подпомагат перисталтиката. Растителната храна е богата на фибри. Те не се съдържат в месото и млечните произведения.
31. Отпадъчни вещества от тялото. Животинската храна съдържа отпадъчни вещества, включително адреналин, пикочна и млечна киселина и др. Преди да се добави кетчуп – най-използваното средство за подобряване на „вкусовия профил” на хамбургерите, там вече има остатъци от кръв и урина.
32. Поемане на голямо количество белтъчини. Средният американец приема четири пъти по-голямо количество белтъчини отколкото му е необходимо за деня. Това създава излишък на азот в кръвта, което причинява голям брой дългосрочни здравословни проблеми.
33. Средна продължителност на живота. Увеличаването на процента риск от дегенеративни заболявания означава намаляване на възможността да се живее дълго и в добро здраве. Хунза и други групи хора с най-голям брой столетници имат начин на живот, който е до голям степен вегетариански.
34. Самочувствието. Човек се чувства много по-добре, след като изостави месната храна и стане вегетарианец.
ЛИЧНИТЕ ФИНАНСИ
35. Здравеопазването е скъпо. Когато човек е по-здрав в резултат на вегетарианското хранене, това означава, че харчи по-малко за здравеопазване.
36. Храната е скъпа. Вегетарианската храна е по-евтина от основаното на месо хранене.
ЕТИКА
37. Любовта към животните. Аз обичам животните. Нямам желание да ги убивам.
38. Позиция против индустриалното животновъдство. Не мога да отричам индустриалното животновъдство, ако самият аз се храня с животни.
39. Уважение към живота. Показвам благодарността си към моя Създател, като използвам храна, която е възможно най-ниско в хранителната верига.
40. Да гласуваш с начина си на пазаруване. Аз бих изразил подкрепата си към месната индустрия и начина, по който тя функционира, когато си купувам от нейните продукти.
41. Малка жертва. Жертвата, която правя, не е нищо в сравнение с това, което се причинява на животните.
42. Естествен начин на хранене. Нашите ръце, зъби, храна, храносмителна система, дори самата химия на организма е характерна за тревопасните.
43. Запазване на „храма”. „Всяко нещо, което засяга тялото, дава своето отражение върху ума и душата” (Елън Г. Уайт).
44. Вярвам в ненасилието. Клането е противно на това мое убеждение.
45. Чиста съвест. Знам, че това, което върша е добро. Чувствам се удовлетворен от решението си да не ям месо.
ЯСТИЯ С МЕСО - Бързи и лесни кулинарни р...
СУПИ С МЕСО - Бързи и лесни кулинарни ре...
Учтиви идилци от Дон в Париж
КАКВО ИМАШЕ В КОЛБАСИТЕ ОТ ВРЕМЕТО НА СО...
кучешки (на латински: dentes canini) - забиват се в хапката при нейното захващане и служат за задържане, докато тя бъде откъсната. Кучешките зъби са най-добре развити и функционално натоварени при хищниците. При тревопасните животни кучешките зъби липсват или изникват само при мъжкарите.
Ето отговор на "аргументите", които се прадставят в полза на месоядството:
http://michaelbluejay.com/veg/natural.html
Девет доказателства за това, че кучешките зъби не ни правят месоядни:
http://freefromharm.org/photo-galleries/9-reasons-your-canine-teeth-dont-make-you-a-meat-eater/
Това е друго нещо. Има над какво да помисли човек.
Понеже цитирате Е. Вайт кято става вегетарянец в края на живота си поради здравословни причини (остър ревматизъм) и строга препоръка на лекаря си.
Аз лично редко ям месо - когато ми се дояде. Предпочитам зеленчуците, сирене - храня се нормално и се чувствам нормално.
В желанието си човек да подкрепи и наложи начина си на живот над другите с десетки кофи с вода е много тъжно в наше време...
Ако целта е да убедиш себе си, че правиш нещо дорбо за околната среда, животните и другите - и успокоиш съвеста си - ок.
Най - тъжно е когато се лишават децата от домашно чисто месо, заради нечии родителски убеждения.
Около мене има вегетарянци, нито са по доби хора, нито са поздрави хора, вярно е имат по различни заболявания( поради липса на месна храна) от месоядците.
1 Коринтяни 8:8 ... нито ако не ядем, губим нещо; нито ако ядем, печелим нещо.
Пиийс!
02.02.2014 15:41
Що се отнася до ползата за здравето от вегетарианския начин на хранене, по този въпрос отдавна са се произнесли учени, диетолози и изследователи. Позицията на Американската диетоложка асоциация и диетолозите на Канада е, че добре планираната вегетарианска диета е здравословна, достатъчно хранителна и допринася за предотвратяване и лечение на голям брой заболявания.
Научните ползи от вегетарианството отдавна са доказани. В посочената статия се цитират изследването на университета Лома Линда в Калифорния (водещ в областта на детската кардиохирургия), в което се посочва, че вегетарианците са по-здрави и рискът при тях рискът от сърдечносъдови заболявания е значително по-малък. http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/06/10/nauchno-e-dokazana-polzata-ot-vegetarianskiia-nachin-na-jivo.1118986
Няма смисъл да се спираме на екологичните и моралните проблеми на месоядството, защото те са очевидни.
Чистото вегетарянство според мен не е плезно за тялото, храни като соята, които дълги години се едва ли не се боготворяха като манна небесн,а вече не стават за консумация заради генната модификация която уврежда значително черния дроб. Царевицата, рапица, домати...... скоро се правят опити и с картофи. Салатаите и ядките , които се отглеждат в райони с високи концентрации на тежки елемни се натрупват при салатите в зелените части, при ядките в самата ядка.
Въздуха е силно замърсен, така че съм съгласен че е необходима намеса 'отвън ' за да се опази човечестово - но не харесвам крайностите..
Сега от религиозна (библейска) гледна точка, не можем да твърдим еднозначно, че Бог е създал човека вегетарянец, поскоро се клони че е така, след грехопадението животните са били използвани за храна така е още от преди потопа.
Продължителноста на живот не спада от яденето на мсесо от 800-900 - 120г. а поради няколко причини, едната е - прякото лъчение на радиоактивните слънчеви вълни, която скъсява цикъла а не броя на генната репликация от ензима полимераза.
Промяната на атмосферното налягане количеството на кислород, резки темератури и други за които нямам време да описвам.
Вегетарянството не е подкрепено библейски, Адам и Ева са облечени с дрехи на жертвено животно (какво е станало с месото му), Левитити са били задължавани да изяждат жертвеното животно в светая, Исус нахранва в два случая големи множества с риби и хляб, както и по - късно срещаме да пече риба за апостолите, най - вероятно не е запознат с изследването на университета Лома Линда
Нито е защитим нито е опровержим и добре, че е Бог е бил достатъчно широко скроен, за да остави право на избор на Лайфстайл а не да ни го налага със сташни картинки.
Възможно по - малко СТРЕС, движение в планина, 40- 50 % прясна храна -салати, ядки, готвено, сирене, яйца - малка консумация на месо - предимно риба, правилна употреба на Божието слово, разбиртелство с околните, вичко с мярка,
(Пълния вегетаренец по смисъла на темата не трябва да носи кожени дрехи и обувки - добави го в 37 - ма точка - шегувам се ..)
Пиийс